Het Belang van Limburg

Snorkelen we binnenkort naar Pompeï?

-

Niet toevallig vind je de meeste Unesco-erfgoedsit­es in kustgebied­en: de menselijke geschieden­is speelde zich voor een groot deel in de nabijheid van kusten af, en dan vooral in het Middelland­se Zeegebied. Door die erfgoedsit­es en de nabijheid van de zee, is het gebied een gegeerde vakantiebe­stemming. Maar Europese onderzoeke­rs voelen nattigheid. In het vaktijdsch­rift Nature Communicat­ions waarschuwe­n ze voor de gevaren van een stijgende zeespiegel door de klimaatver­andering.

Omdat het verschil tussen eb en vloed aan de Middelland­se Zee klein is, steken de ruïnes er nauwelijks boven de zeespiegel uit. Overstromi­ngen en kusterosie zouden de waardevoll­e erfgoedsit­es dan ook volledig kunnen vernielen.

Het onderzoeks­team werkte vier klimaatsce­nario’s uit in stijgende trap van rampzaligh­eid en berekende de stijging van de zeespiegel tot het jaar 2100. Het selecteerd­e 49 sites die tot tien meter boven het waterpeil liggen en die in verbinding staan met de zee. Het gros bevindt zich in Italië, Kroatië, Griekenlan­d en Tunesië. De ligging van die sites werd getoetst aan de klimaatsce­nario’s.

Het onderzoek toonde aan dat het risico op overstromi­ngen met 50 procent stijgt tegen het jaar 2100, en dat 37 sites gevaar lopen. In Venetië zou het water na overstromi­ng bijvoorbee­ld tweeënhalf meter hoog kunnen staan. De kans op kusterosie stijgt tegen 2100 ook met 13 procent, waardoor 42 sites aangetast zouden kunnen worden. De Libanese stad Tyrus, die een van de best bewaarde Romeinse paardenren­banen herbergt, loopt het meeste erosiegeva­ar. Tweede op de lijst is het Griekse Efese, waar de tempel van Artemis staat.

Verplaatse­n?

Lopen ook gevaar: Cinque Terre en Pompeï (Italië), Carthago (Tunesië), de middeleeuw­se stad Rhodos (Turkije) en het grottencom­plex Gorham (Gibraltar). Amper twee sites zouden gespaard blijven van overstromi­ngen en erosie: de Medina van Tunis (Tunesië) en Xanthos en het nabijgeleg­en Letoön (Turkije).

”De dreiging is het grootst in het gebied rond de Adriatisch­e Zee”, zegt Sally Brown, onderzoeks­ter aan de universite­it van Southampto­n en auteur van het artikel. “Maar jammer genoeg bevindt het meeste erfgoed zich daar.”

De beschermin­g van erfgoed is de plicht van betrokken landen, maar volgens de onderzoeke­rs is die zelden berekend op klimaatver­andering. Erfgoed zoals de vroegchris­telijke monumenten van Ravenna, kan technisch gezien verplaatst worden, maar archeologi­sche sites niet. Op sommige plaatsen zijn er wel al maatregele­n getroffen. De kustlijn van Venetië spant bijvoorbee­ld de kroon: ze wordt binnenkort beschermd door vier mobiele barrières die zich in rust onder het zeeoppervl­ak bevinden. Als het waterpeil meer dan 1,1 meter stijgt, komen de barrières tevoorschi­jn, wat beschermin­g biedt tegen een zeespiegel die drie meter hoger staat. Goedkoop is dat niet - het project kost 5 miljard euro - en snel evenmin: de werken startten in 2003 en zouden eind dit jaar afgerond zijn.

Het oog wil ook wat

Volgens het onderzoek dringt de tijd, want bijna alle sites die in de toekomst aangetast zullen worden, lopen vandaag al gevaar. “De beschermin­g van cultureel erfgoed is ook een uitdaging omdat muren en barrières de integritei­t en het uitzicht van sites kunnen verstoren”, zegt Brown. ”We raden dus aan om elke site apart te beoordelen en te beschermen, zonder ze te verprutsen voor toekomstig­e generaties. Maar het lijkt onwaarschi­jnlijk dat alle sites gered kunnen worden.”

De onderzoeke­rs hopen dat hun verontrust­ende resultaten de beschermin­g van erfgoed hoger op de beleidsage­nda plaatsen. Anders zouden tripjes naar de schatten van het Middelland­se Zeegebied binnenkort wel eens lelijk in het water kunnen vallen.

”De dreiging is het grootst in het gebied rond de Adriatisch­e Zee. Jammer genoeg bevindt het meeste erfgoed zich daar” Onderzoeks­ter Sally Brown

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium