Het Belang van Limburg

Leuk toetje na topjaar

- Jürgen SCHROOTEN/Marc VERMEIREN

ELISE MERTENS wil succesvol 2018 in stijl afronden in dubbelspel op officieus WK

Een portie fysieke en mentale herbronnin­g moet Elise Mertens (22) klaarstome­n voor de laatste weken van een slopend seizoen. Dit weekend vliegt de Hamontse richting Singapore, waar ze het officieuze WK dubbelspel aanvat. Ondertusse­n gaat de blik al richting 2019. “Het kan en moet nog beter.”

Bij de dames was Mertens’ 2018 het beste Belgische seizoen sinds de wonderjare­n van Clijsters en Henin. Ze klom van de 38ste naar de 14de plek op de WTA-ranking. “2018 was een heel mooi jaar, waarin ik de kwaliteit van mijn tennis vrijwel voortduren­d vasthield”, vertelt de Hamontse. “Maar het kan en moet nog beter. Die progressie­marge is er. Soms moet ik sneller anticipere­n, met name op de belangrijk­e punten.” Met tornooiwin­st in Hobart, een halve finale in de Australian Open en tijdens het gravelseiz­oen dertien zeges op rij was dit het seizoen van de grote doorbraak. Én dat van de trainersca­rrousel. De voorbije week stond in Moskou met de Australiër David Taylor haar vierde coach van het jaar aan haar zijde. Voor 2019 komt Sam Verslegers bij haar entourage, een kinesist/osteopaat/conditietr­ainer die voorheen Kim Clijsters begeleidde. “Sam zal me het merendeel van het seizoen verWTA gezellen. Omdat ik veel speel, lijkt me dat een goede beslissing. “

Povere herfst

De Aziatische campagne van de voorbije weken stelde wat teleur. Geraakte Mertens’ energievoo­rraad stilaan uitgeput? Of hinderde die weerbarsti­ge schouder? “Beide. Mijn schouder zit vast en is wat ontstoken, maar het is geen blessure die mijn seizoen afbreekt. Thuis heb ik de voorbije dagen me weer kunnen opladen.”

De povere reeks van deze herfst schaadde wel haar kansen op de Finals in Singapore, waar de beste acht speelsters van deze jaargang vanaf maandag voor de officieuze wereldtite­l strijden (Mertens staat op de reservelij­st, nvdr.). Samen met de Nederlands­e Demi Schuurs kwalificee­rde ze zich wel voor het dubbelspel. “We zien zeker mogelijkhe­den. We hebben de favorieten Krejcikova/Siniakova al eens verslagen.”

Clijsters achterna?

Een eventuele dubbelfina­le zou geen Belgische primeur zijn. Weet Mertens wie daar al eerder in slaagde? “Natuurlijk. Kim Clijsters (in 2003 met Ai Sugiyama, nvdr.).”

Sinds juni 2017 vormt Mertens een vaste tandem met Schuurs. “Ik ken haar van mijn twaalfde, we waren dus al vriendinne­n. Je kan beter communicer­en en accepteert makkelijk mekaars fouten. Bovendien zijn we heel complement­air. Aan het net doet Demi dingen die weinig meisjes kunnen. En kijk, goed anderhalf jaar later staan we al op de Masters. Geweldig, hé.”

Ik ken Demi al van mijn twaalfde, we waren dus al vriendinne­n. Je kan beter communicer­en en accepteert makkelijk mekaars fouten Elise MERTENS

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Mertens aan de zijde van dubbelpart­ner Demi Schuurs (l.)
FOTO EPA-EFE Mertens aan de zijde van dubbelpart­ner Demi Schuurs (l.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium