Het Belang van Limburg

Twee crossen en verplaatsi­ng van 700 kilometer in 24 uur

- Werner BOURLEZ

“Waanzin.” Zo noemen de veldrijder­s dit crossweeke­nd. Zaterdag is er de Superprest­ige in Boom en 24 uur en 700 kilometer later wordt in het Zwitserse Bern de derde manche van de Wereldbeke­r betwist. “Niet ideaal, maar we maken er het beste van tijdens die trip in de camper”, zegt Gianni Vermeersch.

Tussen de twee crossen door moeten de renners en hun entourage dit weekend nóg een race aangaan: eentje tegen de tijd. Het wordt zondag in Bern niet simpel om enigszins uitgerust en in topvorm aan de start te staan. “Twee crossen in één weekend, dat zijn we gewoon. Het is vooral die lange verplaatsi­ng die het lastig maakt”, zegt Gianni Vermeersch. De 25-jarige renner van Steylaerts-777 maakt zaterdag samen met vader Stefaan en mecanicien Stefaan Stouf de verplaatsi­ng met de camper. “Na de cross in Boom proberen we zo snel mogelijk te vertrekken. Maar voordat alles is opgeruimd en ik wat opgefrist ben, zal het na 17.30 uur zijn. Bedoeling is om zes uur te rijden en in de buurt van Colmar of in het beste geval Mulhouse een hotel te vinden. Dan is het ’s morgens nog zo’n twee uurtjes rijden naar Bern. Hopelijk is er geen file.” Zelf de trip met het vliegtuig maken en de entourage laten rijden met de camper, zoals Toon Aerts en Mathieu van der Poel het doen, is geen optie voor Vermeersch. “Ik zou apart kunnen rijden met de auto, dat gaat ook sneller. Maar dan heb je minder ruimte dan in een camper. Daar kan ik toch wat relaxen op het bed en proberen te recuperere­n. Ik kan natuurlijk een masseur meenemen, zoals Mathieu van der Poel wel zal doen, maar ik heb niet die financiële middelen. Ach, ik probeer op een andere manier te recuperere­n, met compressie­kousen en zo.”

Last van jetlag

Eén van de twee crossen schrappen, zoals Wout van Aert, is geen optie voor Vermeersch. “De Superprest­ige is voor mij het hoofdklass­ement, aangezien ik de DVV Trofee laat vallen. En ik miste ook de eerste twee Wereldbeke­rs in Amerika. Dus als ik een goed klassement wil rijden, moet het in de Superprest­ige. De crossen in de States heb ik wel niet geschrapt uit financiële overweging­en. Ik merkte de voorbije jaren dat ik achteraf heel veel hinder had van de jetlag. Vandaar die keuze dit jaar en ik merk het verschil. Vorig weekend waren er renners die er last van hadden en ik ben echt in vorm.” Maar waarom worden er twee klassement­scrossen die zo ver van elkaar liggen georganise­erd in één weekend? “Ja, het zou beter zijn dat er in een Wereldbeke­rweekend maar één cross is”, zegt Vermeersch. “Dat zou de Wereldbeke­r meer uitstralin­g geven. Maar het gebeurt zelden dat het zo zwaar is, hé. Je hebt nog het weekend van Tabor en Hamme (17-18 november, nvdr.), maar voor de rest valt het mee.”

“Ach, we moeten niet klagen”, besluit Vermeersch. “Ik juich ook toe dat er een Wereldbeke­r is in Zwitserlan­d. Dat is een meerwaarde. Trouwens, doordat ik Amerika skipte heb ik nu ook al een paar crossen in het buitenland gereden, in Tsjechië en Slovakije. Om UCI-punten te sprokkelen. En ik moet zeggen, dat waren leuke wedstrijde­n, met veel publiek.”

 ?? Foto KDS ?? Gianni Vermeersch en vader Stefaan voor hun camper, die dit weekend meer dan ooit dienst zal doen.
Foto KDS Gianni Vermeersch en vader Stefaan voor hun camper, die dit weekend meer dan ooit dienst zal doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium