Het Belang van Limburg

Van goud in Berlijn naar goud op Stayen

Europees kampioen marathon Koen Naert favoriet voor atletiekpr­ijs

- Hans JACOBS

Waarom is hij gestopt met Strava? Waarom schrijft zijn vrouw geheime boodschapp­en op zijn drinkbusse­n? Waarom is hij “niet zot” en neemt hij volgend jaar niet deel aan het WK? Koen Naert (29) in vijf vragen, ruim twee maanden na zijn Europese marathonti­tel plots een BV én favoriet voor zijn eerste Gouden Spike, die dit weekend op Stayen de beste atleet van het afgelopen jaar bekroont.

Gestopt met Strava

Een Europese titel op een mythische afstand: het blijft in het sterkste Belgische sportjaar ooit één van de straffere prestaties. Dat heeft het Strava-account van Koen Naert, de populaire app waarmee sporters hun trainingsa­rbeid online zetten, geweten. “Ik zat op Strava omdat ik dat leuk vond. Maar ik kreeg steeds meer opmerkinge­n. Tijdens die training vier maanden geleden was je hartslag zo laag, je bent precies goed bezig. Of: Ik zag dat je niet veel snelheidst­raining deed, dus dacht je te kunnen kloppen. Dan denk ik: gast, denk je echt dat ik alle trainingen online zet? Omdat mijn concurrent­en meekijken, zette ik nooit iets online de weken voor het EK. Maar twee weken geleden waren mijn instelling­en plots weer aangepast en kwam er toch een training online. Kreeg ik meteen een reactie: Aha, is dit je eerste loopje na het EK? Ik dacht: komaan, we zijn zeven weken na het EK, alsof ik zeven weken niet gelopen heb. Door die opmerkinge­n heb ik besloten ermee te stoppen. Ik vind het te benauwd. En ik pas ook op wat ik op sociale media zet.”

Op tv in Rusland

“Ik kreeg veel reacties na mijn titel, ook van Belgen in internatio­nale bedrijven. Ik zat in Rusland en plots kwam je op het nieuws. Die eerste weken was de aandacht overrompel­end en kreeg ik veel verzoekjes. Ik kan moeilijk neen zeggen. Uiteindeli­jk heb ik dat moeten leren, anders had ik ’s ochtends tot ’s avonds dubbele boekingen. Voor alle duidelijkh­eid, ik zit er niets mee in om op een selfie te staan of een handtekeni­ng te geven. Als klein manneke stond ik ook in de rij.”

Lezer van drinkbusse­n

“Op mijn bidons tijdens de bevoorradi­ngsposten zijn briefjes geplakt, met motivatieb­oodschappe­n die Elise, mijn vrouw, heeft geschreven. We begonnen daarmee bij mijn eerste marathon, drie jaar geleden in Hamburg. We moesten onze bidons markeren met vlaggetjes, zodat elke loper ze herkent. Zou je daar geen motivatiet­ekst op schrijven?, stelde ik voor. Zij weet precies wat ze moet schrijven, we kennen elkaar al lang. Zo las ik tijdens kilometer 35 En nu door de muur! Omdat ze weet dat ik nogal op veilig speel en bang ben dat ik mezelf zal tegenkomen. Dat geeft mij een boost. Je hebt pijn, ziet af, er spookt van alles door je hoofd, je panikeert soms. Als ik dat lees, weet ik dat ik weer positief moet denken. Zelfs als Elise niet meekan, geeft ze briefjes mee.”

Geen WK in 2019

“Ik denk dat er geen kat zal meedoen aan de marathon op het WK volgend jaar in Qatar. Die wedstrijd start om middernach­t. Dat wil zeggen dat ik maanden aan een stuk om middernach­t zware trainingsb­lokken moet doen, want ik train op het startuur van grote kampioensc­happen. Ik ben niet zot, dat ga ik niet doen.”

Dromen van Spelen

“In ideale omstandigh­eden kan ik sneller dan mijn kampioensc­hapsrecord op het EK (2.09.51). Hoeveel sneller, is moeilijk te voorspelle­n. Ze zeggen dat je drie jaar serieus moet trainen om op je topniveau te zijn. Ik zit nu in mijn eerste jaar, na een lange blessure. Als ik blessurevr­ij blijf tot aan de Spelen van Tokio 2020, kan ik misschien een verrassend­e uitslag lopen. Ik heb er de WK’s en Spelen van de voorbije tien jaar op nageplozen. Op heel weinig kampioensc­happen is de laatste tien kilometer zo snel gelopen als ik deed op het EK. Dat geeft veel vertrouwen.”

WIELRENNEN

Moscon heerst in China - Gianni Moscon heeft vrijdag de basis gelegd voor de eindzege in de Ronde van Guangxi. De Italiaan van Team Sky kwam in de koninginne­nrit solo aan. Dries Devenyns was twaalfde en eerste Belg. (hc) Jonge deen naar Deceuninck­Quick Step - Mikkel Frölich Honoré wordt volgend jaar neoprof bij Deceuninck-Quick Step. De 21-jarige Deen was dit najaar stagiair en liet zich opmerken als hardrijder. Bij de U23 won hij dit seizoen Le Circuit de Wallonie en werd hij vijfde in Gent-Wevelgem. (hc)

Ganna naar Sky - Team Sky heeft vrijdag de komst van Filippo Ganna bekendgema­akt. De 22-jarige Italiaan komt over van UAE Emirates. De belofte zal worden ingezet in de voorjaarsk­lassiekers. (b)

TENNIS

Dubbelfina­le Van Uytvanck -

Alison Van Uytvanck en Greet Minnen spelen de finale van het dubbelspel op het WTA-tornooi van Luxemburg. Het duo, ook buiten de baan een koppel, haalde het na de opgave van Kirsten Flipkens en Johanna Larsson. (b) Monfils, Gasquet, Edmund en Schwartzma­n naar halve finale

in Antwerpen - De European Open in Antwerpen nadert zijn ontknoping. Vrijdag plaatste Richard Gasquet (ATP 28) zich voor de halve finales . Hij neemt het op tegen Kyle Edmund (ATP 15). Omdat zijn tegenstand­er Ilya Ivashka (ATP 97) forfait gaf, stootte de Brit zonder te spelen door. De andere halve finale gaat tussen Diego Schwartzma­n (ATP 32) en Gaël Monfils (ATP 38). (b) JUDO

Ontslag in Waalse federatie - Damiano Martinuzzi is bedankt voor bewezen diensten bij de Waalse federatie. Hij was coach van Toma Nikiforov. Maar vooral: hij is de ex-coach van Charline Van Snick, met wie hij olympisch brons pakte in Londen 2012. Oorzaken zijn zijn gedrag en slechte relatie met Cédric Taymans, sportief directeur van de Waalse federatie. (hjb)

De eerste weken na de titel was de aandacht overrompel­end. Ik kan moeilijk neen zeggen. Uiteindeli­jk heb ik dat moeten leren Koen NAERT

VELDLOPEN

Truyers in Crosscup - Zondag start in Gent de 37ste CrossCup met de Relays. OE Halle gaat met Robin Hendrix, Simon Debognies en Isaac Kimeli op zoek naar een vijfde zege op rij. Voornaamst­e tegenstand­er wordt CABW. Bij de vrouwen heeft CABW de beste papieren met nationaal kampioen Imana Truyers, Vanessa Scaunet en Stephanie Barnes. OE Halle met Lindsay De Grande, Astrid Verhoeven en Lisa Rooms moet voor het weerwerk zorgen. (eg)

HANDBAL

Hasselt: Met Van Criekinge - Initia Hasselt (BeNeleague) kan in eigen zaal tegen Hurry Up opnieuw beschikken over Van Criekinge. De kans dat Vossen speelt is een stuk kleiner. (ik)

NeLo: Versleeuwe­n op dreef -

Daan Versleeuwe­n maakte met vijf doelpunten tegen de Lions een geslaagde comeback. De Nederlande­r wil thuis tegen Sasja (BeNeleague) opnieuw zijn stempel drukken en mee bouwen aan de derde thuiszege van het seizoen. (ik)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium