Het Belang van Limburg

Provincial­e zege nummer 20

Jos Das aan het feest bij oude duiven uit Chateaurou­x

- Jos THOMASSEN

Deze duif is als een wielrenner. Eens ze vertrokken is, is ze niet meer te houden Jos DAS over zijn prijsduif

Jos Das heeft zijn twintigste provincial­e zege beet. Elisabeth, een blauwe duivin genoemd naar het jongste kleinkind, eindigde eerste provinciaa­l en vijfde nationaal op de derde vlucht uit Chateaurou­x. De week voordien stond Elisabeth vijfde provinciaa­l en twaalfde nationaal (tegen 5.813 duiven) geklasseer­d in Bourges. “Een superduif die bewezen heeft dat ze het kan”, weet de Lummenaar.

“Ik geloof niet dat die duif twee keer in haar carrière heeft gemist”, denkt Das. “Dat is zoals een wielrenner. Als die eens vertrokken is, valt hij niet meer bij te houden.”

Elisabeth vloog dit seizoen steeds per tiental. “Daarna speelde ik ze op het nest. Normaal doe ik dat niet, maar met die duif wel. ‘Jij mag broeden’, dacht ik bij mezelf. En toen was ze vertrokken”, vertelt Das, die dit seizoen twintig keer als nummer één op de uitslag stond en tweeëntwin­tig keer als nummer twee. Eerder won hij in 2004 Bourges nationaal met de snelste duif van meer dan 68.000 en ook nog eens Blois.

“In het begin van het seizoen liep het van een leien dakje met twaalf zeges. Daarna draaide de wind en werden het tweede prijzen, maar opeens was het opnieuw raak”, zegt de zevenvoudi­ge keizer. “Zowel in Lummen als in Halen was ik meermaals keizer. Ik won ook al drie auto’s, maar dat is al lang geleden”, weet de Lummenaar, die sinds 1976 in de duivenspor­t zit. Met Thomar lijkt de opvolging verzekerd. De vijfjarige kleinzoon neemt de duiven in zijn handen alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. “Als hij hier is, moet hij in alle hokken een kijkje hebben genomen.”

“Ik heb een eigen hokje, maar daar zitten nu geen duiven meer op”, pikt de kleine Thomar in. “Opa zet daar voor mij later jonge duiven in.”

 ?? Foto JTH ?? Jos Das met zijn superduif ‘Elisabeth’ in de handen. Met kleinzoon Thomar is de opvolging verzekerd.
Foto JTH Jos Das met zijn superduif ‘Elisabeth’ in de handen. Met kleinzoon Thomar is de opvolging verzekerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium