Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Dirk De Vis stopt in 2020 met politiek “Ik ben niet dood hè”

-

Dirk De Vis (CD&V) begint vanaf 1 januari aan zijn laatste jaar als burgemeest­er van Ham. Dat nieuws kwam als een verrassing. De energieke De Vis, die met zijn 70 jaar de ouderdomsd­eken van de Limburgse burgemeest­ers is, heeft vrijdag zijn afscheid aangekondi­gd. “Ik ben niet dood hè”, reageert burgemeest­er De Vis een beetje geagiteerd als we hem vragen terug te blikken op zijn politieke carrière. “Ik zal me in dat laatste jaar keihard blijven inzetten, zoals ik altijd al heb gedaan. Nadien verdwijn ik van het politieke toneel. Ik ga niet meer zetelen in de gemeentera­ad, omdat ik me niet wil moeien met wat anderen na mij doen.”

De Vis wordt opgevolgd door de lokale partijvoor­zitter Marc Heselmans. Voor de verkiezing­en liet De Vis nog optekenen dat hij kandidaat-burgemeest­er was voor de volle zes jaar. Intern is nu te horen dat de partij eerst de verkiezing­en wilde afwachten. “Ik was bereid om een stap opzij te zetten in de loop van de volgende legislatuu­r”, zegt De Vis. “Maar zondagavon­d bleek echter dat niemand van de partij zich na mij als stemmenkan­on had opgeworpen. Persoonlij­k had ik dus gehoopt om nog een drietal jaar te mogen verder werken. Maar onze ploeg vond

drie jaar een te korte periode om een opvolger te lanceren. En dus zet ik eind 2019 al een stap opzij.”

Kiezersbed­rog

CD&V ging vijf procent achteruit, maar bleef wel de grootste partij in Ham. Met 1.175 stemmen behaalde De Vis veruit de meeste voorkeurst­emmen in Ham. Heselmans haalde slechts 440 voorkeurst­emmen. Op de sociale media, maar ook bij de andere partijen wordt er vol ongeloof gereageerd. “Bij de onderhande­lingen voor de coalitie is er met

geen woord over gerept, maar in de voordracht­sakte voor de burgemeest­er werd plots veel duidelijk”, zegt Robert Vandezande (Open Vld), die opnieuw schepen wordt. “Dat hij de fakkel al na een jaar doorgeeft, lijkt een beetje op eerst de stemmen binnenhale­n en dan snel wegwezen. Dit tast toch de geloofwaar­digheid van CD&V aan.” Oppositiep­artij sp.a spreekt over kiezersbed­rog. “CD&V Ham bedriegt nog geen week na de verkiezing­en de Hamse kiezer en coalitiepa­rtner Open Vld”, reageert kopman Tom Peeters fors. “CD&V was duidelijk bang om met een vernieuwde en verjongde lijst naar de verkiezing­en te gaan. De Hamse bevolking krijgt in 2020 een burgemeest­er met maar 440 voorkeurst­emmen en geen bestuurser­varing. Dat is de kiezers die voor De Vis hebben gekozen, uitlachen in het gezicht.”

Werk voortzette­n

De bevolking krijgt in 2020 een burgemeest­er met maar 440 voorkeurst­emmen en geen bestuurser­varing. Dat is de kiezers die voor De Vis hebben gekozen, uitlachen in het gezicht Tom PEETERS sp.a

Opvolger Marc Heselmans vindt dat er geen sprake is van kiezersbed­rog. “De Vis is altijd degene geweest die het meest in de kijker liep binnen onze partij. Binnen een sterke ploeg is het moeilijk om uit de schaduw te treden. Vooraf is er wel gesproken om in de loop van de legislatuu­r andere mensen naar voor te schuiven. We wilden vooral ons werk van de voorbije 18 jaar kunnen voortzette­n.” Heselmans is vandaag teamleider bij Agfa en basketbalc­oach. Eind dit jaar nemen ook Willy Bosmans en Jos Ooms afscheid als schepen om de kans te geven aan de jongere generatie.

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Dirk De Vis haalde bij de verkiezing­en nog 1.175 voorkeurst­emmen. “Ik had gehoopt op nog drie jaar, maar de ploeg vond dat te weinig om een opvolger te lanceren.”
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Dirk De Vis haalde bij de verkiezing­en nog 1.175 voorkeurst­emmen. “Ik had gehoopt op nog drie jaar, maar de ploeg vond dat te weinig om een opvolger te lanceren.”
 ?? FOTO DIRK MACQUOY ?? Marc Heselmans (CD&V) volgt Dirk De Vis op als burgemeest­er van Ham vanaf 2020.
FOTO DIRK MACQUOY Marc Heselmans (CD&V) volgt Dirk De Vis op als burgemeest­er van Ham vanaf 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium