Het Belang van Limburg

Man haalt kat uit metershoge boom

- Chris NELIS

De zes maanden oude kat van de familie Karasu zat drie dagen en twee nachten vast op tien meter hoogte in de top van een boom. Een toevallige voorbijgan­ger klom vrijdag met een ladder tot in de helft van de boom en waagde zich nog hoger tot in de kruin om het diertje te redden.

De kinderen van de familie Karasu waren ontroostba­ar toen hun kat enkele dagen geleden verdween. “We hadden geen flauw idee waar ze kon zijn”, zegt mama Dilek Karasu. “We vreesden al het ergste.” Tot buren Sonja Frans en Frank Van Damme ergens in de verte een poes onophoudel­ijk hoorden miauwen. “We konden aanvankeli­jk niet echt lokalisere­n waar het gejank vandaan kwam”, zegt Sonja. “We zijn dan gaan zoeken en in het bosje achter onze huizen zagen we het beestje zitten in de top van een boom op zo’n tien meter hoogte. We hebben meteen de eigenaars verwittigd en de brandweer gebeld. Maar die zagen hierin geen prioriteit, waardoor we andere oplossinge­n moesten zoeken. In de omgeving stond toevallig een bestelwage­n met enkele laders. We zijn dan gaan vragen of we zo’n ladder mochten lenen.”

Maar de ladder reikte maar tot in de helft van de boom. “Een toevallige passant is er dan opgeklaute­rd en via takken verder in de kruin gekropen tot bij het beestje”, gaat ze verder. “We durfden amper te kijken uit angst dat hij zou vallen. Gelukkig zijn zowel hij als onze kat weer veilig op de grond geraakt.” Ook Dilek Karasu is dolgelukki­g. “Ik had eerst schrik dat het niet zou lukken om de kat uit de boom te krijgen”, zegt ze. “Mijn kinderen wilden ’s nachts al buiten blijven slapen. Gelukkig is dat niet nodig geweest. We zijn de mijnheer die in de boom klom dan ook ontzettend dankbaar. Het is alleen jammer dat we niet weten wie het is en hem niet kunnen bedanken. Ik vermoed dat hij hier ergens in de omgeving woont, maar ben niet zeker.”

Prioriteit

Karen De Smedt, woordvoers­ter van de brandweer zone Limburg

 ?? Foto CN ?? Sonja Frans en Frank Van Damme hadden het diertje gehoord en gezorgd voor een ladder waarmee de redder tot halfweg de boom kon klimmen. De rest deed hij via de takken.
Foto CN Sonja Frans en Frank Van Damme hadden het diertje gehoord en gezorgd voor een ladder waarmee de redder tot halfweg de boom kon klimmen. De rest deed hij via de takken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium