Het Belang van Limburg

Overvallen Hasseltse wenst handtasdie­ven “veel kracht”

-

Drie Diestse heroïnever­slaafden tussen 19 en 22 jaar stonden vrijdag terecht voor twee brutale handtasdie­fstallen in Hasselt. Op 8 augustus was een 58-jarige vrouw het slachtoffe­r nadat ze eerder op 18 juli Monique Jacobs (70) hadden bestolen. “Toen jullie wegliepen en lachten van plezier, dat deed me het meest pijn. Maar geraak er wel door. Hopelijk jullie ook”, klonk de Hasseltse kranig.

De feiten speelden zich af ter hoogte van de passerelle tussen Runkst en de stationsbu­urt. Het trio was uit op geld om hun heroïnever­slaving te bekostigen. Monique Jacobs, die slecht ter been is, maakten ze 400 euro armer. De vrouw kwam bij de overval ten val. “Mijn cliënte heeft er ernstige rugklachte­n aan over gehouden. Nog altijd is ze onder de indruk van de feiten. Graag had ze een sorry gekregen van de daders, maar dat hoor ik hier vandaag niet”, aldus haar advocaat Jeroen Vandenberk. De verdachten waren allen aanwezig op hun proces. Ze wezen allen naar hun heroïnever­slaving als reden voor hun gedrag. “Denken jullie nu echt dat dit jullie daden verantwoor­dt?”, sneerde de rechter.

Voor twee daders vorderde de procureur 20 maanden cel, de 19jarige hangt 30 maanden boven het hoofd omdat hij zich als minderjari­ge al schuldig maakte aan een diefstal met geweld. De verdedigin­g pleitte om een straf met uitstel onder voorwaarde­n opdat de jongeren naar een instelling kunnen voor hun verslaving. Toen de betichten het laatste woord kregen, prevelden ze alsnog “sorry”. Even daarvoor had Monique Jacobs haar verwonderi­ng over hun daden geuit. “Het is heel erg dat jonge gasten zoiets doen. Dit doet me hartzeer. Ze beseffen niet wat er met het slachtoffe­r gebeurt. Stop met dingen te verschonen. Uit de grond van mijn hart wens ik hen veel kracht en dat ze komen waar ze moeten komen. Doe het nooit meer. Dankuwel.” Vonnis op 16 november.

 ?? FOTO GEHO ?? Monique Jacbos
FOTO GEHO Monique Jacbos

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium