Het Belang van Limburg

Oorlog rond Wissels nog niet beslecht

- Geert HOUBEN/Dirk JACOBS

De Tongerse rechtbank van koophandel heeft vrijdag geen uitspraak gedaan in de ‘jeneveroor­log’ over wie dit weekend op de Hasseltse Jeneverfee­sten de naam Wissels exclusief mag gebruiken. Dries Vanstraele­n van Sincere Invest BVBA en Michel Fryns van Wissels Distillery stapten beiden met die vraag naar de rechter. De rechtbank oordeelt nu in een uitgebreid vonnis om de beslissing op te schorten, wel worden er enkele voorlopige maatregele­n vastgelegd.

Even terug naar het begin: jenever Wissels heeft een rijke geschieden­is in Hasselt, maar beleefde ook moeilijke tijden. Zo nam Michel Fryns, een telg van die andere bekende stokersfam­ilie, Wissels in 2017 over toen het voor een tweede keer failliet ging. Hij richtte dit jaar de Wissels Distillery op om onder de naam Wissels jenever te produceren. Een goed plan, alleen had Hasselaar Dries Vanstraele­n in 2014 al gesprekken met de zaakvoerde­r van stokerij Wissels gevoerd. Het kwam niet tot een overname, maar hij deponeerde de naam ‘Wissels’ wel voor de Benelux. “Ik mag als enige die naam gebruiken en mag dus Gin Wissels op de markt brengen”, oordeelde Vanstraele­n. Binnenkort wil hij ook een Wissels jenever op de markt brengen. “Maar nu maakt Fryns onder die naam reclame op de site van de Jeneverfee­sten.”

Geen verwijzing­en

Gevolg Fryns en Vanstraele­n stapten naar de rechtbank. Fryns wil immers dat de rechtbank van koophandel in Antwerpen oordeelt of het gedeponeer­de merk Wissels door Sincere Invest van Vanstraele­n wel rechtsgeld­ig is. De Tongerse rechter wil eerst de uitspraak van zijn Antwerpse collega afwachten vooraleer uitspraak te doen. In afwachting en gezien de discussie is wel vastgelegd dat Vanstraele­n de vermelding­en op zijn site www.wissels.com naar de geschieden­is van Wissels moet aanpassen. Hij mag enkel doorverwij­zen naar de teksten over de stokerij die op de site van het Jenevermus­eum staan. Doet Vanstraele­n dat niet, dan dreigt er een dwangsom van 2.500 euro per dag. Daar tegenover staat dat hij zijn gin wel nog onder de naam Wissels mag verkopen. “Voor andere producten is het dus nog wachten op de uitspraak in Antwerpen”, zegt Vanstraele­n. “Je kan dus spreken van een voorlopig gelijkspel”, pikt zijn advocaat Hugo Lamon in.

Produceren

Michel Fryns is tevreden dat Vanstraele­n voorlopig geen jenever onder de naam Wissels op de markt mag brengen. “Dat is wat we verwacht hadden. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat die lijn ook zal doorgetrok­ken worden voor de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Voorlopig produceren we alleen onder de naam Fryns, maar als de hele procedure van de baan is, gaan we snel ook met Wissels komen. Daar hebben we het tenslotte ook voor gedaan”, zegt een serene Michel Fryns.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Jenever Wissels is sinds 2017 in handen van Michel Fryns, maar Dries Vanstraele­n deponeerde de naam Wissels al in 2014.
Foto SERGE MINTEN Jenever Wissels is sinds 2017 in handen van Michel Fryns, maar Dries Vanstraele­n deponeerde de naam Wissels al in 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium