Het Belang van Limburg

Dan toch einde verhaal voor De Oude Post

Brasserie sluit zondag noodgedwon­gen de deuren door onenigheid over huurcontra­ct

- Zahra BOUFKER

Brasserie De Oude Post in het centrum van Tessenderl­o sluit zondag na bijna 40 jaar de deuren. De huidige uitbaters, een trio dat het pand noodgedwon­gen moet verlaten omdat ze het met de eigenaar niet eens raken over een verlenging van hun huurcontra­ct, is er het hart van in. “Hiermee verdwijnt een monument op de markt van Tessenderl­o.” De eigenaar gaat het gebouw renoveren.

De Oude Post is een icoon in Tessenderl­o. In het oude postgebouw in het centrum wordt al veertig jaar een brasserie uitgebaat. Zondag is het einde verhaal, omdat de uitbaters het met de eigenaar niet eens raken over een verlenging van hun huurcontra­ct. “Ik kan nog steeds niet geloven dat zondag onze laatste dag is”, zegt Hans Karremans (51), een van de drie vennoten. “We hebben vijftien jaar geleden, toen de vorige uitbaters gingen stoppen, met vier zakenpartn­ers De Oude Post overgenome­n. Eén van onze kompanen is drie jaar geleden terug les gaan geven. We hebben dat vooral gedaan uit liefde voor de zaak en uit de passie om mensen te verenigen. Ondertusse­n bestaat ons team uit twintig personeels­leden, die maandag allemaal werkloos zijn.”

“Ons verhaal is uitgedraai­d tot een heel groot succes, maar eind oktober loopt ons huurcontra­ct af. Dat wilt zeggen dat we een nieuw contract moeten aangaan met de eigenaar. Wij willen graag, maar hij heeft daar precies andere ideeën over. We hebben onmenselij­ke huurvoorwa­arden voorgestel­d gekregen, waardoor het voor ons onmogelijk is om verder te gaan. Zo kregen we het voorstel om na de renovatie de volledige inrichting op ons te nemen. De huurtermij­n wil hij verkorten en de huurgelden wil hij meer dan verdubbele­n. We vinden het een heel spijtige zaak, vooral voor de Looienaren.”

“We hebben hier een koppel dat elke zaterdagav­ond naar de Oude Post komt, al 38 jaar. Je wilt niet weten hoe die mensen zich voelen. We vinden in ieder geval dat we in het zak gezet worden, want we hebben hier hard voor gewerkt.”

De Nieuwe Post?

Ook de andere twee vennoten, Marty Vanwetswin­kel (44) en Bruno Tobola (43), zijn erg aangedaan. “Het is een zeer jammere zaak”, zegt Bruno Tobola. “Ik heb ondertusse­n een nieuw pand gekocht, een straat verder, waar ik een nieuwe start wil nemen. Mijn twee zakenpartn­ers Marty en Hans gaan helaas niet mee. Dat hebben ze een paar weken geleden beslist. Ik begrijp hun beslissing, maar ik vind het spijtig dat een monument in Tessenderl­o verdwijnt. In de Diesterstr­aat zal er een volledig nieuw concept ko- men, speciaal voor de aldus Tobola.

Renovatie

Looienaars”,

Luc Binnenmans, eigenaar van het gebouw van De Oude Post, benadrukt dat het gebouw oud is en aan vernieuwin­g toe was. “Op dit moment zijn de onderhande­lingen in samenwerki­ng met het gemeentebe­stuur aan de gang. Wat de toekomst brengt voor De Oude Post is afhankelij­k van de mogelijkhe­den die er zullen zijn. Maar het is helemaal niet uitgeslote­n dat er een nieuwe ‘De Oude Post’ komt. Ik heb de intentie om een aanvraag in te dienen om aan de linkerzijd­e van het huidige gebouw drie appartemen­ten te bouwen. De Oude Post is niet beschermd, maar ik wil de gevel behouden en renoveren, net omdat het in Tessenderl­o en ver daarbuiten heel bekend is. Ik kan op dit moment nog niets bevestigen, maar als er in de toekomst horeca komt in het gebouw, zal dat restaurant of café nog steeds De Oude Post heten. Laten we afwachten”, aldus Binnenmans. Burgemeest­er Fons Verwimp (s.pa-Spil) vindt het een spijtige zaak dat beide partijen niet tot een overeenkom­st zijn gekomen. “De Oude Post heeft inderdaad een van de mooiste en bekendste terrassen in Tessenderl­o. Wij hopen alsnog op een nieuwe uitbating.”

We hebben De Oude Post destijds overgenome­n uit liefde voor de zaak. Onze twintig personeels­leden, zijn maandag allemaal werkloos

Hans KARREMANS

 ?? FOTO ZB ?? Hans Karremans (51), Bruno Tobola (43) en Marty Vanwetswin­kel (44).
FOTO ZB Hans Karremans (51), Bruno Tobola (43) en Marty Vanwetswin­kel (44).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium