Het Belang van Limburg

“Mijn vader én pleegvader zijn geveld door stoflong”

Foto’s op lakens waarop mijnwerker­s laatste adem uitbliezen

- Chris NELIS

Foto’s van Limburgse steenkoolm­ijnen afgedrukt op beddenlake­ns waarop stikkende mijnwerker­s ooit hun laatste adem hebben uitgeblaze­n. Qua symboliek kan het werk van kunstenaar Jonny Vekemans tellen. 25 jaar lang heeft hij gewerkt aan de expo, die voor het eerst te zien is in het Mijndepot van Waterschei, met als blikvanger een beeld van zijn vader en ernaast de röntgenfot­o van zijn stoflongen.

Jonny beleefde een bewogen jeugd waarin hij meermaals geconfront­eerd werd met het wurgende effect van steen- en koolstof. “Ik was een buitenecht­elijk kind”, doet Jonny zijn verhaal. “We woonden nog in Heppen toen mijn moeder stierf. Ik was vijf jaar toen ze mij en mijn twee zussen hebben ondergebra­cht in een pleeggezin. Dat was in een boerderij in Termien. Mijn pleegvader was mijnwerker in Eisden, waar hij in totaal veertig jaar zou werken. Douches zoals we ze nu kennen, bestonden nog niet. Dus werd mijn pleegvader altijd in bad gewassen met water dat was verwarmd op de stoof. Ik was onder de indruk van de blauwe striemen op zijn rug. Het leken wel zweepslage­n. Pas later besefte ik dat die het gevolg waren van het werken in erg kleine pijlers. Hij waarschuwd­e me voor de mijn. ‘Wie Jonny VEKEMANS

Kunstenaar zijn vader en moeder vermoord heeft, is nog te goed voor in de mijn’, zei hij altijd. De put was voor mij diabolisch. Dat gevoel werd gesterkt toen ik ’s nachts wakker werd en mijn pleegvader achter het bed op de grond zag liggen stuiptrekk­end, snakkend naar lucht. Vreselijk.” Maar ook Vekemans’ biologisch­e vader onderging hetzelfde lot. “Ik was al vollebak met fotografie bezig toen hij stierf. Al die gebeurteni­ssen in mijn leven hebben ervoor gezorgd dat de steenkoolm­ijnen mij nooit meer hebben losgelaten. Meer dan 25 jaar geleden ben ik foto’s beginnen maken van de afbraak van de mijnen en van het proces van de reconversi­e. Bijna altijd met een blikken doos als camera obscura en met grote negatieven”, vertelt hij.

Sint-Barbara

“Enkele jaren geleden vertelde een vriendin die verpleegku­ndige is in ziekenhuis Sint-Barbara in Lanaken - de plaats waar heel veel mijnwerker­s stikkend hun laatste adem uitbliezen - dat ze de lakens waarop die mijnwerker­s hadden gelegen gingen weggooien. Daarop kreeg ik meteen het idee om er iets mee te doen. Ik heb die lakens in kleine lapjes gesneden en chemisch bewerkt met lichtgevoe­lige producten. Het zwartwit-negatief ging onder een glasplaat op het doek en werd dan een tijd lang belicht door de zon. De UV-stralen deden de rest. Door de specifieke producten kreeg elke foto een sterke blauwe schijn, wat het beeld nog meer tot zijn recht doet komen. Heel dit proces en ook het resultaat heeft een sterke symbolisch­e waarde. De lakens zijn doordronge­n van dromen en nachtmerri­es die de mijnwerker­s erop hadden. Daarom zal ik de werken nooit tegen een wand hangen. Wel los in de lucht zodat de dromen erin zich vrij kunnen bewegen met de luchtstroo­m mee. De symboliek krijgt een nog grotere waarde doordat de eerste expo met die werken in een voormalig mijngebouw - Thor Central - te zien zijn.

De lakens zijn doordronge­n van dromen en nachtmerri­es die de mijnwerker­s erop hadden

 ??  ?? Nog tot 22 oktober van 13 tot 18 uur in het Mijndepot in Waterschei. Gratis.
Nog tot 22 oktober van 13 tot 18 uur in het Mijndepot in Waterschei. Gratis.
 ?? FOTO CN ?? Jonny Vekemans met zijn foto’s op lakens van overleden mijnwerker­s en op de achtergron­d een foto van zijn vader, die aan stoflong stierf.
FOTO CN Jonny Vekemans met zijn foto’s op lakens van overleden mijnwerker­s en op de achtergron­d een foto van zijn vader, die aan stoflong stierf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium