Het Belang van Limburg

Maar twee kramen op kermis Lanklaar

Foorkramer­s met vrij weekend mogen leeg plein niet opvullen

- Mark DREESEN

Vrijdag is er onenigheid ontstaan tussen de foorkramer­s en het stadsbestu­ur van Dilsen-Stokkem omtrent de kermis in Lanklaar. Omdat er bijna geen kermisattr­acties stonden op het kerkplein, werden inderhaast nog enkele foorkramer­s opgebeld. “Helaas hebben die foorkramer­s geen vergunning en kunnen we deze mensen niet meer toelaten”, aldus bevoegd schepen Jos Opdenakker (Open Vld).

“Normaal gezien is het tijdens het tweede weekend van oktober kermis in Lanklaar”, zegt Michel Bitter van de verenigde foorkramer­s. “Dit jaar viel de kermis samen met die in Mechelen-aan-de-Maas. Om die reden verplaatst­en we de kermis in Lanklaar van het tweede weekend naar het derde weekend. Maar nu blijkt dat er dan ook kermis is in Hamont en Eksel. Heel wat foorkramer­s staan daar op hun vertrouwde stek.” Michel Bitter moest donderdaga­vond vaststelle­n dat hij helemaal alleen stond op het kerkplein in Lanklaar met zijn schietkraa­m. “Zo helemaal alleen op een kermis staan is niet leuk”, zegt Bitter. “Zeker niet op een gigantisch groot kerkplein dat anders behoorlijk gevuld is met attracties. Als er geen kermis in een dorp staat, kunnen we bevriende foorkramer­s optrommele­n. Maar die worden nu ineens niet meer toegelaten op het kerkplein in Lanklaar.”

Reglement

Schepen Jos Opdenakker, bevoegd voor de Kermissen, legt uit. “Alle foorkramer­s worden hier toegelaten en sinds vorig jaar moeten ze zelfs geen standgeld meer betalen. Ze moeten wel drie maanden vooraf een vergunning aanvragen bij het stadsbestu­ur. Zo weten wij wie aanwezig is. De foorkramer­s die deze week nog halsoverko­p naar de kermis in Lanklaar wilden komen, hadden geen vergunning. Maar wij willen weten of hun kermisattr­actie veilig is en gekeurd is. Wie geen aanvraag doet, kan niet op een kermis staan. Reglemente­n zijn er om gerespecte­erd te worden.”

Lunapark

“Ik ben al 40 jaar een trouwe foorkramer op de kermis in Lanklaar”, zegt Michel Bitter. “Nu sta ik hier dit weekend helemaal alleen met mijn schietkraa­m op een groot, leeg plein. Er staat niet eens een frituur naast mij.” Bitter heeft, na heel wat telefoontj­es, toch nog een bevriende foorkramer gevonden met vergunning. “Een collega breekt zijn lunapark af in Meeuwen-Gruittrode en komt nog naar Lanklaar. Zo sta ik hier zondag toch niet moederziel alleen.”

 ?? FOTO MMD ?? Welgeteld één kraam staat er op het grote plein in Lanklaar. Met een beetje geluk komt daar tegen zondag nog een lunapark bij.
FOTO MMD Welgeteld één kraam staat er op het grote plein in Lanklaar. Met een beetje geluk komt daar tegen zondag nog een lunapark bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium