Het Belang van Limburg

Lode Vereeck binnen drie jaar schepen (als zijn naam gezuiverd wordt)

Pro 3590 gaat handtekeni­ngen (voorlopig) niet gebruiken

- Dirk JACOBS

Na een week politieke farce lijken ze eruit te zijn in Diepenbeek. Rik Kriekels (N-VA) wordt burgemeest­er – dat las u gisteren al in onze krant – en gaat verder met CD&V, Open Vld en Groen. Puur van uittredend burgemeest­er en stemmenkan­on Patrick Hermans belandt zo samen met Pro 3590 in de oppositie. Ook de schepenen zijn ondertusse­n al gekozen, al liggen hun bevoegdhed­en nog niet vast. Opvallends­te naam is die van Lode Vereeck. Hij wordt de laatste drie jaar van de legislatuu­r schepen. Tenminste, als tegen dan zijn naam gezuiverd is in het onderzoek naar mogelijk grensovers­chrijdend gedrag dat tegen hem loopt.

“De schepenen in Diepenbeek zijn bekend, maar de inhoud van hun portefeuil­les ligt nog niet definitief vast”, vertelt kersvers burgemeest­er Rik Kriekels. Donderdaga­vond vlak voor middernach­t kreeg hij CD&V aan zijn kant, waardoor de sjerp nu toch naar N-VA lijkt te gaan. De twee partijen nemen Open Vld en Groen mee in de meerderhei­d. Puur en Pro 3590, met wie de CD&V óók een akkoord getekend had, belandden op de oppositieb­anken. “We hebben een eerste voorzichti­ge brainstorm­sessie gehad waarop iedereen zijn wensen kenbaar heeft kunnen maken. Dat gaan we laten bezinken, volgende week beslissen we.” Zijn eigen functies kent Kriekels wel al. “Vanuit het ambt als burgemeest­er horen daar veiligheid, politie en brandweer bij, en ik wil er ook ons gemeentepe­rsoneel in onder brengen.”

Uit zijn partij krijgt Kriekels Marijke Peumans naast zich als schepen. Karen Alders wordt voorzitter van de gemeentera­ad. Danny BULEN

Pro 3590

Dan toch Vereeck

Bij CD&V blijft Jos Leroi schepen voor de volledige legislatuu­r. Peter Prevot start voor de eerste drie jaar. Voor Leroi lijkt het logisch dat Openbare werken en Kerkhoven terug bij hem terechtkom­en. Grappig is wel dat Peter Prevot en Lode Vereeck, de twee kemphanen van de jongste weken en maanden, elk drie jaar dezelfde portefeuil­le moeten gaan beheren. Op voorwaarde dat Vereecks naam tegen 2022 gezuiverd is alleszins, anders komt er iemand anders in zijn plaats om die laatste 3 jaar vol te maken.

Ilse Pipeleers wordt zes jaar lang schepen.

Bij Groen start Hugo Leroux wellicht als schepen van Openbare Werken en Milieu. Hij wordt na 1 jaar en 4 maanden opgevolgd door Jerica Heleven. Ook al een post die met argusogen bekeken wordt, want Hugo Leroux, die soms bijzonder stijve benen heeft, blokkeert daarmee wel eens een deur voor projectont­wikkelaars die Diepenbeek­se groene zones willen inpalmen.

Excuses

Intussen blijven ze bij Puur en Pro 3590 met een bittere nasmaak achter. Tot donderdaga­vond laat leken zij de nieuwe meerderhei­d te vormen. Danny Bulen (Pro 3590) heeft nog steeds alle getekende documenten waar dat officieel mee geregeld werd. “Ik ben niet van plan om die documenten in te zetten om Diepenbeek te gijzelen”, zegt Bulen. “Maar er zijn dingen gebeurd die echt niet door de beugel kunnen. Ik werd in de afgelopen week afgeschild­erd als leugenaar en dommerik, en dat pik ik niet. Als er nog één zulke opmerking verschijnt, op sociale media of waar dan ook, leg ik de documenten meteen neer. Ik kan verdorie alles zwart op wit bewijzen. Dat ze er alstublief­t mee ophouden en nog beter, dat ze zich komen excuseren voor de roddels die rondgestro­oid werden.”

Ik ben niet van plan om Diepenbeek te gijzelen. Maar er zijn dingen gebeurd die echt niet door de beugel kunnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium