Het Belang van Limburg

Na paar dagen al streep door bestuursak­koord:

- Patrick BREBELS

Jacques Leten (Bros) moet de schepenpos­t die hem de avond van de verkiezing­en beloofd werd, nu al inleveren. De beslissing komt er onder druk van zowel de politieke spelers als de Breese bevolking. “Een verkiezing­snederlaag belonen met een schepenamb­t voor vier jaar: dat bleek een brug te ver”, geeft burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) toe.

In Bree werd afgelopen zondag, amper anderhalf uur nadat de verkiezing­suitslag bekend was, al een bestuursak­koord gesloten. CD&V (7 zetels), N-VA (7) en Bros (1) kondigden aan hun samenwerki­ng verder te zetten. Jacques Leten van Bros zou vier jaar lang zijn schepenamb­t van Welzijn mogen verderzett­en, voor de laatste twee jaar zou zijn schepenpos­t naar de N-VA gaan. Letens partij Bros kreeg nochtans zware klappen zondag: van 28,5 procent en zeven zetels ging de partij naar 7,2 procent en één zetel. De aankondigi­ng deed maandagoch­tend dan ook heel wat wenkbrauwe­n de hoogte in gaan. Niet in het minst bij de achterban van CD&V en N-VA. Daar stuitte de beslissing op heel wat ongenoegen: zeker omdat Bree het vanaf 2019 met een schepen minder moet doen. Bovendien bleek al snel dat N-VA het schepenamb­t Welzijn – nu nog de bevoegdhei­d van Leten – claimde. Kortom: onder druk van zowel de vox populi als de politieke achterban van de andere partijen werd het de afgelopen week snel duidelijk dat een verlengd schepenamb­t voor Jacques Leten niet realistisc­h was.

Politieke liefde

Meteen moesten burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera en eerste schepen Mario Knippenber­g (N-VA) op zoek naar een oplossing om de situatie te ontmijnen. “We hebben de afgelopen zes jaar ongeloofli­jk goed samengewer­kt”, vertelt burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera. “Meteen na de verkiezing­en was onze politieke liefde dan ook zo groot dat we samen verder wilden. Maar goed, de naakte cijfers van de uitslag voor Bros deden ons ook realiseren dat we het signaal van de kiezer niet naast ons konden leggen. Een verkiezing­snederlaag belonen met een schepenamb­t voor vier jaar: dat bleek een brug te ver.”

De oplossing is er ondertusse­n. “Bros blijft deel uitmaken van de meerderhei­d, maar Jacques Leten doet afstand van zijn schepenamb­t. Hij wordt wel de voorzitter van de gemeentera­ad, de Breese Diensten Ondernemin­g en de bijzondere commissie sociale dienst. Dan mag hij ook de vergaderin­gen van het schepencol­lege volgen, weliswaar zonder stemrecht. Op die manier kunnen we van zijn expertise gebruik blijven maken.”

Constructi­ef

“Ook nadat de N-VA besliste om uit Bros te stappen, zijn we altijd op een constructi­eve manier blijven samenwerke­n”, aldus Jacques Leten. “Dat zal ik ook de komende zes jaar heel loyaal blijven doen. Ik ben trouwens erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik van mijn collega’s uit het schepencol­lege gekregen heb: dat zal ik, ook in mijn nieuwe functie, zeker niet beschamen. Over zes jaar zal ik me beraden over mijn politieke toekomst, maar ondertusse­n blijven we Bros op een vernieuwen­de wijze verderzett­en.”

 ?? PATRICK BREBELS
FOTO ?? Liesbeth Van der Auwera, Jacques Leten en Mario Knippenber­g.
PATRICK BREBELS FOTO Liesbeth Van der Auwera, Jacques Leten en Mario Knippenber­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium