Het Belang van Limburg

Verkiezing­en leveren nieuwe politieke dynastieën op

Voor klacht Peumans, Dewael en Broers jr. volgen politieke vaders op

- Miranda GIJSEN/Dirk JACOBS/Chris NELIS

Zondag 14 oktober heeft Limburg naast een rits nieuwe burgemeest­ers ook enkele nieuwe politieke dynastieën gebracht. Zo wordt de dochter van Vlaams parlements­voorzitter Jan Peumans schepen in Diepenbeek, de zoon van kamerlid en burgemeest­er van Tongeren Patrick Dewael krijgt een schepenamb­t in Hasselt en de dochter van burgemeest­er van Voeren Huub Broers wordt straks OCMW-voorzitter als Broers de sjerp aan de haak hangt. De opvolging van een aantal Limburgse politieke vaders staat dus klaar.

Politiek als familiebed­rijf, het is niet nieuw. De voorbije decennia kende Limburg al heel wat dynastieën, denk maar aan Willy en Hilde Claes in Hasselt, Louis en Peter Vanvelthov­en in Lommel of Frans en Alex Vangronsve­ld in Lanaken. “Ik herinner me zelfs de affiche uit 1977 van Vangronsve­ld nog: ‘het is de zoon van Franske, geef hem ook een kanske’”, lacht professor Johan Ackaert (UHasselt). “Zonen en dochters die hun vader of moeder opvolgen, het is van alle tijden. De reputatie van vader of moeder, straalt ook meteen af op de zoon of dochter. Dat is op zich een voordeel als je de eerste keer naar de kiezer trekt.”

Trotse vaders

Fier als een gieter is hij, Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA), op zijn dochter Marijke die N-VA-schepen in Diepenbeek wordt. “Zes jaar geleden kon ik ook al schepen worden, maar dat zag ik als ‘bleuke’ toen niet meteen zitten. Nu dus wel”, reageert Marijke (42). “Ik moet nu wel bekijken hoe ik dit ga combineren met mijn job als opvoedster bij Sint-Gerardus. Of ik ooit in papa zijn voetsporen nationaal wil? Nee, Diepenbeek is groot genoeg voor mij.”

Terwijl vader Patrick Dewael nog onderhande­lt over een coalitie in Tongeren, is zoon Frank al zeker van een schepenman­daat in Hasselt voor Open Vld. “Thuis werden we flink afgescherm­d van wat papa doet”, zegt Frank (34). “Toen ik thuis vertelde dat ik in de politiek was gestapt, was de reactie ‘tja, ge zijt oud genoeg om te weten wat ge doet’. Maar nu ik schepen word, zijn ze uiteraard heel trots.” Ook in Voeren woont en bestuurt een trotse vader. Hilde, dochter van burgmeeste­r Broers, is één van de twee verkozen in de OCMWraad voor Voerbelang­en. Vader Huub geeft op 31 januari 2021 de sjerp door. In de komende week beslist de partij wie hem zal opvolgen. “Papa en ik zullen niet gelijktijd­ig burgemeest­er en OCMW-voorzitter zijn, omdat we dat niet correct vinden”, vertelt Hilde (39). “Pas als papa de fakkel doorgeeft aan zijn opvolger, zal ik OCMWvoorzi­tter worden.”

Vandeurzen en Gabriels

In Genk is het nog even afwachten of Vlaams minister Jo Vandeurzen en oud burgemeest­er Jef Gabriels politieke opvolging krijgen binnen het schepencol­lege. Met 2.253 stemmen – amper 1.000 minder dan vader Jo – staat Toon Vandeurzen op plaats zes in de top van meest behaalde stemmen binnen de CD&V. Ook Liesbeth Gabriels, dochter van Jef, raakte met ruim 1.364 stemmen verkozen. Of de twee een ambt krijgen, moet de toekomst uitwijzen. Daarover is er nog niet beslist.

 ?? LUC DAELEMANS ?? Lode Vereeck.FOTO
LUC DAELEMANS Lode Vereeck.FOTO
 ?? Foto HBVL ?? Jan Peumans en zijn dochter Marijke.
Foto HBVL Jan Peumans en zijn dochter Marijke.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium