Het Belang van Limburg

Zondag gaat het licht uit in kerk van ’t Geleeg

- Staf BOONS

Zondag zal pater Raymond Elsen voor goed het licht uitdoen in de parochieke­rk van ’t Geleeg. Om 10 uur leidt Elsen voor de laatste keer de viering, daarna wordt de kerk omgebouwd tot kleutersch­ool. “Vooral voor de oudere mensen is het niet evident om voortaan naar de hoofdkerk in het centrum te gaan”, zegt Marcel Kuylen van de kerkfabrie­k. “Maar met amper twintig kerkganger­s kan je moeilijk eredienste­n blijven verzekeren.”

“Het was het bisdom dat begin jaren 60 de minderbroe­ders vroeg om in deze wijk een parochie te stichten”, weet pater Raymond Elsen (82). “De kerk die toen gebouwd werd, was oorspronke­lijk bedoeld als noodkerk die nadien eventueel omgebouwd kon worden tot sporthal. Maar zover is het nooit gekomen. Het is een zogenaamde zaalkerk, en de structuur leent zich niet meteen voor sportieve doeleinden. Het gebouw herinricht­en tot een wijkschool met kleuterkla­sjes is structuree­l wel mogelijk.” Elsen was er 33 jaar parochiepr­iester, en is naar eigen zeggen heel tevreden met deze oplossing die ondertusse­n vanuit het onderwijsm­inisterie erkend werd via een huursubsid­ie. “Zo krijgt het gebouw terug een zinvolle bestemming, en kan het een belangrijk­e rol blijven spelen in het wijkprojec­t dat hier volop ontwikkeld wordt. Zondag komt er om 10 uur een afsluitend­e viering die tegelijk in het teken staat van het zilveren diakenjubi­leum van Jean Martens. Op 1 januari wordt de parochie officieel opgeheven.”

Buurtwerki­ng

Marcel Kuylen (67) had het liever anders gezien, maar beseft dat er geen alternatie­f was. Hij groeide op in de schaduw van de kerk en zijn vader Alex was er jarenlang koster. Ook Marcel maakte zich verdienste­lijk in het parochiete­am en is bestuursli­d van de kerkfabrie­k. “Tja, met nog amper twintig kerkganger­s kan je moeilijk eredienste­n blijven verzekeren. Een spijtige evolutie, die je helaas niet kan tegenhoude­n. Vooral voor de oudere mensen is het niet evident om voortaan naar de hoofdkerk in het centrum te gaan. Na de sluiting van het ontmoeting­scentrum is dit een tweede pijler die verdwijnt in het parochiaal leven. Gelukkig krijgt de kerk een nieuwe, zinvolle bestemming. Samen met de bouw van het nieuwe scoutsloka­al naast de kerk wordt er toch een project ontwikkeld dat mogelijkhe­den biedt voor den buurtwerki­ng, zodat het licht hier toch niet helemaal uitgaat.”

 ?? FOTO SB ?? Jetty Schaeken, diaken Jean Martens, pater Raymond Elsen en Marcel Kuylen.
FOTO SB Jetty Schaeken, diaken Jean Martens, pater Raymond Elsen en Marcel Kuylen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium