Het Belang van Limburg

Massaal protest tegen woontorens Gelatinefa­briek

Tweehonder­d bezwaarsch­riften over mobiliteit en hoogte torens in nieuwe fase Blauwe Boulevard

- Dirk JACOBS

Het openbaar onderzoek voor de nieuwste fase van de bouwplanne­n rond de Blauwe Boulevard heeft niet minder dan tweehonder­d bezwaarsch­riften opgeleverd. Het gaat daarbij over het stuk rond de Gelatinefa­briek, vanaf de vroegere Sanibri tot aan de grote ring. Vooral de zestien verdieping­en van de hoogste toren en het extra verkeer dat al die woonblokke­n met zich mee zal brengen, baren de buren zorgen.

Het openbaar onderzoek voor het nieuwe ruimtelijk uitvoering­splan Blauwe Boulevard liep donderdag af. Zolang het onderzoek liep, kon iedereen die het niet eens was met de plannen standpunte­n, opmerkinge­n of bezwaren meedelen aan het Hasseltse schepencol­lege. En dat werd massaal gedaan: het onderzoek leverde tweehonder­d protesten op.

De buurtbewon­ers hebben naast een aantal kleine zorgen vooral drie grote besognes. Enerzijds stellen ze zich vragen bij de hoogte van de grootste toren, die maar liefst zestien verdieping­en krijgt. Ter vergelijki­ng: het penthouse van residentie Zuidzicht – de witte nieuwbouwb­lokken aan de overkant van het kanaal – ligt op de zevende verdieping. De grootste van de twee TT-torens telt negentien etages. Anderzijds maken ze zich zorgen over het extra verkeer die de meer dan duizend extra woningen in hun wijk met zich mee zullen brengen. Tenslotte zijn ze ook niet tevreden met het verdwijnen van de rust en het uitzicht die ze nu kennen.

Voor alle duidelijkh­eid: de Gelatinefa­briek zelf met haar iconische toren blijft bestaan.

Duizend gezinnen

“Het gaat hier over twee grote bouwzones”, zegt Hasselts stadsingen­ieur Marc Swyngedouw over de plannen. “In eerste instantie is er de Gelatinewi­jk waar 634 wooneenhed­en (appartemen­ten of huizen, nvdr.) kunnen. Daarnaast is er de Parkwijk die maximaal 458 woningen kan bevatten. Ik zeg maximaal omdat er ook grotere appartemen­ten gebouwd kunnen worden, waardoor het aantal woongelege­nheden er vermindert. Samen zijn dat dus maximaal 1.092 extra woningen.” Die woningen zullen tot hoog boven de bestaande gebouwen uittorenen. “In de Parkwijk voorzien we inderdaad één toren van zestien verdieping­en. Die wordt vlak tegen het kanaal gebouwd. Daar omheen zijn er nog vier torens tussen zeven en tien etages. Zo is er meer ruimte voor groen rond de torens. Er komen ook zones voor gemeenscha­ppelijke ruimtes. Het zou ook allemaal veel lager kunnen, maar dan wordt het hele gebied compleet volgebouwd.”

Gelatinebo­ulevard

Swyngedouw ziet ook geen probleem met inkijk in de bestaande huizen en tuinen in de wijk. “Want hoe meer richting Heilig Hartwijk, hoe lager de torens zullen zijn”, zegt hij. “Zelfs in die mate dat we er onder het niveau van de vroegere plannen gaan.” “Een ander bezwaar zou de mobiliteit zijn, maar ook daar zijn er alleen de auto’s van de grondgebon­den woningen die worden opgetrokke­n langs de Armand Hertzstraa­t die in het wijkverkee­r terechtkom­en”, zegt Swyngedouw. “Alle andere bewoners geraken alleen via de Gelatinebo­ulevard in hun parkeergar­ages.” Die weg, langs het kanaal tot aan de grote ring, zal dus wel extra verkeer te slikken krijgen.

Pauzeknop

Bij de stad worden de binnenkome­nde bezwaarsch­riften nu verzameld. Vervolgens buigt de gemeenteli­jke commissie voor ruimtelijk­e ordening (gecoro) zich over de dossiers, om daarop een advies te formuleren voor het schepencol­lege. Vermits dat pas begin 2019 zal gebeuren, is het advies meteen voor het komende stadsbestu­ur van N-VA, Open

In de Parkwijk voorzien we inderdaad één toren van zestien verdieping­en. Die wordt vlak tegen het kanaal gebouwd

Marc SWYNGEDOUW stadsingen­ieur Hasselt

Vld en RoodGroen+. Toekomstig burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) kondigde eerder al aan “op de pauzeknop te zullen drukken” als het over bouwplanne­n gaat, al is niet verder bekend wat zijn plannen precies inhouden.

Voor midden 2019 komt er alleszins geen beslissing, want na het advies van gecoro laten studiebure­aus normaliter hun licht nog eens over de opmerkinge­n in de bezwaarsch­riften schijnen.

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De bouwkranen schuiven binnen enkele jaren op naar het noordelijk­ere deel van de kanaalkom.
FOTO SERGE MINTEN De bouwkranen schuiven binnen enkele jaren op naar het noordelijk­ere deel van de kanaalkom.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium