Het Belang van Limburg

The House That Jack Built

-

Regie: Lars von Trier Cast: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman

e.a.

Verhaal: Gedurende 12 jaar volgen we seriemoord­enaar Jack (Dillon), terwijl hij commentaar geeft aan Vergilius (Ganz) uit ‘La Divina Commedia’.

We krijgen meer specifiek vijf moordparti­jen in detail te zien. In de eerste doodt Jack omdat hij geïrriteer­d is door een vrouw die in hem absoluut geen seriemoord­enaar ziet. In het begin van zijn traject is Jack nog voorzichti­g, maar hij maakt meer en meer fouten.

Plus: De Deens provocateu­r Lars von Trier (‘Breaking the Waves’, ‘Dogville’) vertrekt van het genre van de serial killer movie om zo sappige, cynische en rake commentaar te leveren op het absurde van grote kunst en verwezenli­jkingen. Want de kunst die wij zo enorm bewonderen, ging vaak ten koste van veel leed, slavenwerk en doden. Je kan Von Trier veel verwijten, maar hij is wel consequent. In tegenstell­ing tot Hollywoodf­ilms weigert hij hier om zijn publiek emotioneel te sparen.

Min: Wie geen afstand kan nemen van het fictieve op het scherm en snel onder de indruk is van filmgeweld, kan deze artistieke exploitati­efilm maar beter overslaan. ‘The House That Jack Built’ is zeker niet de meeste gewelddadi­ge film van het jaar, maar bevat wel een paar harde scènes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium