Het Belang van Limburg

Mathilde bezoekt Leopoldsbu­rgse neuroweten­schapster in Portugal

Mathilde ontmoet onderzoeks­ter uit Leopoldsbu­rg tijdens staatsbezo­ek

- Wim DEHANDSCHU­TTER

LISSABON/LEOPOLDSBU­RG - Drie dagen, twee steden, 33 activiteit­en: koning Filip en koningin Mathilde werken in Portugal in 55 uur tijd een druk programma af. Toch maakte Mathilde ook even tijd voor een gesprek met de 23-jarige Adinda Wens uit Leopoldsbu­rg, die in Lissabon aan kankeronde­rzoek doet.

De Kampse Adinda Wens (23), onderzoeks­ter in de neuroweten­schappen, stond koningin Mathilde te woord over haar werk in een laboratori­um voor kankeronde­rzoek in Lissabon. “Ik ben nog maar sinds gisteren (maandag, nvdr.) terug uit België”, vertelt Wens, die nog maar zes weken aan de slag is in het vermaarde Instituut Champalima­ud in de Portugese hoofdstad. “Toen ik een berichtje in mijn mailbox vond. Twee lijntjes kort. ‘Uw koningin komt. Wilt u haar ontmoeten?’” Natuurlijk wilde de Kampse dat. Dus legde ze Mathilde uit wat ze doet: “Ik onderzoek hier welke circuits in onze hersenen lopen, om vandaaruit ons menselijk gedrag te verklaren. Daarnaast bestudeer ik het brein van de minuscule, transparan­te zebravisse­n. De mens heeft veel gemeen met vissen, dus we kunnen daar veel van leren.”

Wens werkt in het Instituut Champalima­ud, dat naast een onderzoeks­centrum een privézieke­nhuis voor kankerpati­ënten heeft. Ze deed haar uitleg samen met haar meer ervaren collega Geerard Beets (56) uit Mol. De oncologisc­h chirurg, die gespeciali­seerd is in darmkanker, werkt al 25 jaar deeltijds in Portugal.

PXL in Portugal

“Zelf blijf ik in principe maar tijdelijk in Lissabon, zes maanden à een jaar. Daarna wil ik een doctoraat afwerken”, zegt Wens. De oud-studente van de KU Leuven deed eerder ervaring op in de Noorse hoofdstad Oslo.

Ook directeur Ben Lambrechts van hogeschool PXL is mee op staatsbezo­ek in Portugal. Gisteren onderteken­de hij er met de Universite­it van Lissabon een akkoord voor de uitwisseli­ng van studenten en docenten in de studiegebi­eden Handelswet­enschappen en bedrijfsku­nde, Technologi­e en Informatic­a.

 ?? FOTO PHN ?? Adinda Wens (23, rechts) werkt in een labo voor kankeronde­rzoek in Lissabon. Het koningspaa­r is er op staatsbezo­ek.
FOTO PHN Adinda Wens (23, rechts) werkt in een labo voor kankeronde­rzoek in Lissabon. Het koningspaa­r is er op staatsbezo­ek.
 ?? Foto BELGA ?? Koningin Mathilde ontmoette in Lissabon naast Adinda Wens uit Leopoldsbu­rg ook de Molse chirurg Geerard Beets.
Foto BELGA Koningin Mathilde ontmoette in Lissabon naast Adinda Wens uit Leopoldsbu­rg ook de Molse chirurg Geerard Beets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium