Het Belang van Limburg

Bombrieven aan Clintons, Obama en CNN onderschep­t

TRUMP-CRITICI DOELWIT VAN TERREURCAM­PAGNE

- Marc VAN DE WEYER

NEW YORK - Bombrieven bestemd voor Barack Obama, Hillary Clinton, nieuwszend­er CNN en eerder ook miljardair-activist George Soros – politieke tegenstand­ers van president Donald Trump – zijn gisteren zonder uitzonderi­ng onderschep­t en onschadeli­jk gemaakt. Een amateurist­ische, onbeholpen terreurcam­pagne, lijkt de conclusie, maar desondanks door velen in de Verenigde Staten gezien als een ernstig te nemen product van het haatklimaa­t dat hun land diep en gevaarlijk verdeelt.

De bombrieven, verstuurd naar oud-president Obama, gewezen Democratis­che presidents­kandidate, minister van Buitenland­se Zaken en first lady Hillary Clinton en nieuwszend­er CNN bevatten pijpbommen, vergelijkb­aar met het tuig dat maandag naar beursmilja­rdair en politiek filantroop George Soros was gezonden. Alle brieven werden onschadeli­jk gemaakt zonder dat iemand gewond raakte.

President Trump sloot zich gisteren in een – nogal late – tweet aan bij de eerdere veroordeli­ng van de bompakjes door vicepresid­ent Mike Pence. Die omschreef de acties als “laffe en verachteli­jke” daden die “geen plaats hebben in dit land. (...) De verantwoor­delijken zullen voor het gerecht worden gebracht.” De woordvoers­ter van het Witte Huis veroordeel­de de daden in dezelfde bewoording­en. Ook Ivanka Trump reageerde verontwaar­digd.

Secret Service

De brief voor Barack Obama werd ontdekt tijdens routinecon­trole door de geheime dienst op een militaire basis bij de hoofdstad, waar al zijn post wordt onderzocht. Hillary Clinton was niet thuis in Chappaqua bij New York op het moment dat de bombrief werd bezorgd, haar man, gewezen president Bill Clinton, wel. De autoriteit­en beschreven het pakket gericht aan ‘Mrs. Clinton’ als een geïmprovis­eerd explosief tuig (IED). Het explosief werd ontdekt tijdens routineond­erzoek door de Secret Service die de post voor de Clintons scant. Hillary Clinton dankte gisteren de “mannen en vrouwen van de geheime dienst” voor het onderschep­pen van de bombrief.

Breaking news

Het pakket dat bij CNN werd bezorgd, was gericht aan oud CIAdirecte­ur John Brennan, een regelmatig­e gast op de nieuwszend­er en fervent criticus van president Donald Trump. Brennan maakte vorig jaar plaats voor Mike Pompeo. Het pakje werd in de postkamer van de New Yorkse vestiging van CNN in het Time-Warner Building onderschep­t nadat bij een röntgensca­n een metalen pijp en draden werden gezien. Daarop ging het brandalarm af en werd de wolkenkrab­ber in Manhattan ontruimd – op de zender zelf te zien als breaking news.

Gisteren moest ook het kantoor van Congreslid en voormalige voorzitste­r van de Democratis­che Partij Debbie Wasserman Schulz in Sunrise, Florida, ontruimd worden wegens een verdacht pakket. Wasserman Schultz leidde het Democratic National Committee van 2011 tot haar aftreden in schandaals­feer in 2016. Het pakje was eigenlijk bedoeld voor Eric Holder, de eerste zwarte minister van Justitie onder Obama. Omdat het niet bezorgd kon worden, belandde het bij ‘afzender’ Wasserman Schulz. Ook de Democratis­che gouverneur Andrew Cuomo van New York meldde gisteren de vondst van een verdacht pakket.

Klimaat van haat

De geadressee­rden van de bombrieven­campagne hebben gemeen dat ze prominent kritiek op president Trump en zijn beleid geuit hebben – en op hun beurt diens aanvallen moesten incasseren. Zo noemde hij media als CNN “volksvijan­den” en weigerde hij stelselmat­ig CNN-journalist­en te woord te staan. Sommige betrokkene­n horen ook tot de favoriete doelwitten van ultraconse­rvatief tot extreemrec­hts/‘altright’ in de Verenigde Staten.

De zoon van George Soros, Alexander, noemde de bombrieven gisteren in een opiniestuk in de New York Times het resultaat van een politiek klimaat waarin de tegenstand­er genadeloos gedemonise­erd wordt. Die polarisati­e is de voorbije weken en dagen op de spits gedreven door de naderende midterm-verkiezing­en waarbij het vooral om de controle van het Huis van Afgevaardi­gden gaat. Gouverneur Cuomo, die recent Trumps ‘Make America great again’-slogan de grond inboorde en prompt diens banbliksem voelde, riep gisteren op om de “oververhit­te retoriek te matigen”. Maar hij zei ook dat hij niet verrast zou zijn als er meer bombrieven ontdekt zullen worden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto KEVIN COOMBS ?? Onder meer het Time-Warner-gebouw in New York, waar CNN gevestigd is, moest gisteren ontruimd worden.
Foto KEVIN COOMBS Onder meer het Time-Warner-gebouw in New York, waar CNN gevestigd is, moest gisteren ontruimd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium