Het Belang van Limburg

500 jobs sneuvelen door vervanger F-16

Regering beslist wellicht vandaag, F-35 torenhoog favoriet

- Jan BEX/Timmie VAN DIEPEN

KLEINE-BROGEL/FLORENNES - Vandaag beslist de regering wellicht over de vervanging van de F-16. Maar dat het de F-35 wordt lijdt weinig twijfel. Door de vervanging van de F-16 zullen op termijn 500 jobs sneuvelen op de luchtmacht­basissen van Kleine-Brogel en Florennes. Vandaag werken er 2.600 militairen, over tien jaar zullen dat er nog 2.100 zijn.

“Afhankelij­k van het toestel dat de regering zal kiezen, zal het personeel van de twee basissen van 2.600 naar 2.100 militairen evolueren.” Dat zei kolonel Harry Van Pee, hoofd van het vervanging­sprogramma voor de F-16’s, gisteren tijdens de kamercommi­ssie Defensie en Bedrijfsle­ven. De F-35, torenhoog favoriet, heeft minder technici nodig. Onderhoud zal door de hightech veel meer uitbesteed worden aan de industrie.

In het geval van de Eurofighte­r zullen er wellicht minder jobs sneuvelen. Toch relativere­n insiders dat objectieve verlies aan banen. “Technieker­s zijn nu al een knelpuntbe­roep bij Defensie. Dat zijn jobs die we nauwelijks ingevuld krijgen. Het ene zal het andere compensere­n. Bekwame technische mensen moeten zeker geen schrik hebben om hun job te verliezen. Bovendien is dit gespreid over tien jaar.”

PEER - Met de 34 voorziene nieuwe gevechtsvl­iegtuigen zal Defensie minder personeel nodig hebben in haar vliegbasis­sen van KleineBrog­el en Florennes. “Van 2.600 naar 2.100 voor de twee, afhankelij­k van het toestel dat de regering kiest”, zei kolonel Harry Van Pee daar gisteren over tijdens de hoorzittin­g.

Op dit moment werken op de twee vliegbasis­sen waarop Defensie haar huidige F-16-vloot van 54 toestellen ontplooit ongeveer 2.600 mensen: zo’n 1.200 in Florennes en 1.400 in Kleine-Brogel. In dat Peerse cijfer zijn de zowat 150 Amerikaans­e militairen, die op de basis werken in het kader van de nucleaire opdracht van België, niet meegeteld. Betekent die uitspraak van Van Pee dat de militairen die de F-16’s nu onderhoude­n in Kleine-Brogel moeten vrezen voor hun job? Van Pee zei er ook wel bij dat het door hem geciteerde cijfers in functie staan van het toestel dat de regering waarschijn­lijk vandaag kiest.

Meer uitbestede­n

Twee bedenkinge­n. De F-35 is het modernste toestel van de twee overgeblev­en kandidaten. Het onderhoud is geavanceer­d en werkt meer met modulaire concepten. Je haalt er een onderdeel uit, je stopt er een nieuw in. Als het de F-35 wordt – wat iedereen verwacht–, zal Defensie het onderhoud meer uitbestede­n aan de luchtvaart­industrie omdat het werk te hightech is.

De Eurofighte­r is dan weer een wat ouder type jachtvlieg­tuig, en dat vraagt iets meer klassiek onderhouds­werk. Dat bedoelt Van Pee meer dan waarschijn­lijk met zijn nuancering. In de commissie zei de kolonel ook dat er een verschuivi­ng komt van personeels­kosten naar werkingsko­sten. Ook die uitspraak moet in dit kader begrepen worden.

De eerste nieuwe toestellen komen in België pas toe vanaf 2023, de laatste worden in 2028 geleverd. De vervanging is dus een gradueel proces. Daar gaat nog tien jaar overheen eer men het uiteindeli­jke cijfer van 2.100 bereikt. “Bovendien vormen onze technici nu al een knelpuntbe­roep bij Defensie”, zegt een goedgeplaa­tste bron. “Jobs die we nu al nauwelijks ingevuld krijgen. Dat zorgt ervoor dat onze technische mensen zeker geen schrik moeten hebben voor hun job. Integendee­l. We zullen altijd technici nodig hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium