Het Belang van Limburg

Waarom de belofte dat MediaMarkt in het centrum zou blijven niets waard blijkt te zijn

Ondernemer Roland Duchâtelet wijt leegstand aan Ikea-site

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Dat MediaMarkt verdwijnt uit het centrum van Hasselt, is volgens ondernemer Roland Duchâtelet het gevolg van “de SALKpoliti­ci die ervoor gezorgd hebben dat een mooi groengebie­d is opgeofferd om de handel in de kernstad verder kapot te maken”. De Ikea-site waar de nog overblijve­nde MediaMarkt ligt, verzwakt in zijn ogen het stadscentr­um. MediaMarkt is trouwens niet het enige lege winkelpand in de TT-torens. Het vroegere United Brands staat al lang leeg, en de H&M is er ook al vertrokken.

“De infrastruc­tuur voor de Ikeasite is betaald met belastingg­eld en dat ging allemaal heel erg snel”, herinnert Duchâtelet zich nog goed. Ikea opende haar Hasseltse vestiging in februari 2016, de MediaMarkt volgde samen met Kwantum, Maisons du Monde en X2O in november 2017. “Maar de mensen die bij Ikea winkelen of eten, trekken daarna niet meer de stad in”, zegt Duchâtelet. “Zo’n sites aan de rand verzwakken de stadscentr­a in plaats van ze te versterken. Toen wij in Sint-Truiden Stayen hebben gebouwd, hebben we Blokker geweigerd omdat die ook in de stad al een winkel hadden.” Stayen herbergt naast een hotel, café en voetbalclu­b STVV ook verschille­nde winkels.

“In Hasselt is de afstand tussen Ikea en het centrum ook groot, je wandelt niet verder de stad in”, vervolgt de Truiense ondernemer. “Zelfde verhaal in Maasmechel­en Village, ook een initiatief van de overheid. Ook daar heb je geen synergie met het stadscentr­um. In het centrum van Maasmechel­en was er vroeger ook meer te beleven.”

Excuus om te bouwen

Dat de Ikea-site een SALK-project was en dus een reconversi­eproject voor Limburg, zit Duchâtelet hoog. Met het Strategisc­h Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (afgekort als SALK) wilde de Vlaamse regering de economisch­e impact van de sluiting van Ford Genk en de toeleveran­ciers milderen. Duchâtelet trok daar vroeger in zijn columns in onze krant ook al tegen van leer. “Ze hebben me la-

Winkelsite­s aan de rand van de stad verzwakken het centrum. Zelfde verhaal in Maasmechel­en Village, ook daar was er vroeger in het centrum meer te beleven Roland DUCHÂTELET

ten weten dat de politici die het SALK geschreven hebben, daar slechtgezi­nd over waren. Ook de werkgevers­organisati­es hebben er schuld aan, want zij hebben ook ingestemd met die site. Volgens mij hebben ze SALK gewoon gebruikt als een excuus om die Ikea daar snel te bouwen.”

Online is er meer

Volgens winkelexpe­rts is de uittocht van MediaMarkt geen alleenstaa­nd geval. “Het probleem van MediaMarkt is dat de producten die ze in de stadscentr­a aanboden – zoals dvd’s en videogames – steeds minder fysiek bestaan”, zegt Gino Van Ossel, professor retail aan de Vlerick Business School. “Dat is allemaal gedigitali­seerd. De sterkte van de MediaMarkt was het grote aanbod, maar op het internet is het aanbod nog veel groter. Ze zijn hun formule dus aan het herdenken. Hasselt is geen alleenstaa­nd geval, in Mechelen en in Gent zijn ze ook weg uit het centrum.” Ook de veranderen­de winkelgewo­ontes van de klant spelen mee. “Door de e-commerce zijn er gewoon te veel winkels. In de modesector alleen al wordt bijvoorbee­ld 15 procent online gekocht. Maar klanten gaan niet 15 procent méér kopen, en dus is er minder fysieke winkelruim­te nodig.” De expert ziet twee mogelijkhe­den om het probleem van lege winkels in stadscentr­a op te lossen: het bestaande aanbod moet krimpen, en lege winkels moeten een andere bestemming krijgen, woningen bijvoorbee­ld. Lege winkels betekent ook dat de huurprijze­n dalen. Volgens iemand met veel ervaring in die winkelsect­or, is dat al 10 jaar volop bezig. “De topjaren waren die voor de crisis van 2008. Toen kon je voor een pand 400 euro per vierkante meter, per jaar aan huur vragen. Intussen is dat gedaald tot 150 à 200 euro. De tijd van grote panden van 5.000 m2 is ook voorbij, de nieuwe winkels zijn hooguit 2.000 m2 groot.”

Waren er geen garanties?

Ook volgens Van Ossel kunnen lokale besturen wel degelijk een grote rol spelen. “Vaak krijgen grote winkels pas een vergunning om aan de rand te liggen als ze afspreken dat ze ook in de stad blijven.”

Ook voor de twee vestiging van de MediaMarkt werd zo’n belofte destijds gemaakt. In november 2017 zei Hasselts schepen van Lokale Economie Tom Vandeput (CD&V) in onze krant nog dat hij garanties had gekregen dat MediaMarkt in de stad zou blijven. “MediaMarkt garandeert ons dat ze ook in het TT-center actief blijven”, luidde het toen. Dinsdag klonk een ander geluid. Over de sluiting van het filiaal in de TT-wijk zei de economiesc­hepen “machteloos te staan als stadsbestu­ur”.

Die “garanties” waar Vandeput in 2017 mee schermde waren volgens de uitleg die Unizo Hasselt indertijd kreeg een ‘letter of intent’, een intentiebr­ief zeg maar. “Maar die brief hebben we nooit mogen zien”, zegt een woordvoerd­er van Unizo Hasselt. “Het lijkt in elk geval niets waard te zijn. Als we hadden geweten dat de Ikeasite het centrum leeg zou zuigen, dan hadden we daar nooit mee ingestemd. Voor die multinatio­nals wordt de rode loper uitgerold, maar als ze willen vertrekken kan je daar zelfs geen ernstig gesprek mee voeren.”

Ook over de Blauwe Boulevard zijn er trouwens afspraken gemaakt: winkels uit het centrum mogen de eerste drie jaar niet naar daar verhuizen. Die afspraken zijn wel opgenomen in de socioecono­mische vergunning, en zijn dus wel afdwingbaa­r.

Als we hadden geweten dat de Ikea-site het centrum leeg zou zuigen, dan hadden we daar nooit mee ingestemd

Unizo Hasselt

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De MediaMarkt in de TT-wijk verdwijnt ten voordele van de vestiging aan de Ikea.
FOTO SVEN DILLEN De MediaMarkt in de TT-wijk verdwijnt ten voordele van de vestiging aan de Ikea.
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Veel producten waren al verhuisd naar de tweede Hasseltse vestiging van MediaMarkt, in de TT-wijk waren dan ook veel lege rekken te zien.
FOTO SVEN DILLEN Veel producten waren al verhuisd naar de tweede Hasseltse vestiging van MediaMarkt, in de TT-wijk waren dan ook veel lege rekken te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium