Het Belang van Limburg

Al verdachte nummer 22

Fabien Camus eerste speler in cel in Operatie Propere Handen

- Marc KLIFMAN/Yves BARBIEUX

MECHELEN - Sinds gisteren zit nu ook een voetballer opgesloten in de gevangenis in het onderzoek naar fraude en matchfixin­g in het Belgische voetbal. Fabien Camus (33) wordt verdacht van het witwassen van geld. Zijn aanhouding zou te maken hebben met de transfer van ex-Club Brugge-speler Anthony Limbombe.

Fabien Camus – ex-voetballer bij Charleroi, Genk, Antwerp en KV Mechelen – werd gisteren aangehoude­n en is in verdenking gesteld van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het witwassen van geld. Zijn advocaat Didier De Quevy bevestigt dat de speler onmiddelli­jk werd op- gesloten in Lantin. Zijn aanhouding kadert in het onderzoek naar mogelijke wanpraktij­ken door de omstreden makelaar Mogi Bayat. Camus – die vorig seizoen nog bij Mechelen speelde – was een van de spelers onder zijn hoede, maar sinds vorig jaar hielp hij Bayat ook profession­eel bij transferde­als. Het gerecht beschouwt Camus als een stroman van Bayat.

Zwart geld

Volgens onze informatie zou Bayat zijn hulp en contacten hebben gebruikt om afgelopen zomer de transfer van ex-Club Brugge-speler Anthony Limbombe naar FC Nantes te helpen regelen. Limbombe was aanvankeli­jk op weg naar de Premier League om te gaan voetballen bij Huddersfie­ld Town. Maar bijkomende eisen deden de deal toen afketsen. Limbombe schakelde daarna Mogi Bayat in, die hem bij FC Nantes onderbrach­t. Volgens bronnen zou Fabien Camus geholpen hebben om die transfer te regelen en zouden Bayat en zijn juridische rechterhan­d Laurent Denis hem in ruil daarvoor een verdacht commissiel­oon van enkele honderddui­zenden euro’s hebben overgemaak­t. Het gerecht heeft allicht aanwijzing­en dat Camus – mogelijk ook bij andere transfers van Mogi Bayat – een aandeel heeft in eventuele financiële constructi­es met zwart geld. Hij is de eerste voetballer die werd opgesloten in de gevangenis op verdenking van witwassen. Ondertusse­n zijn al 22 mensen uit de Belgische voetbalwer­eld in verdenking gesteld in Operatie Propere Handen. Tien van hen zijn aangehoude­n, onder wie makelaars Mogi Bayat en Dejan Velkjkovic en scheidsrec­hter Bart Vertenten.

De anderen werden, al dan niet onder voorwaarde­n, weer vrijgelate­n. Ook de vader van Anthony Limbombe werd ondervraag­d over de transfer van zijn zoon naar FC Nantes, maar hij werd niet in verdenking gesteld.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Fabien Camus speelde vorig seizoen nog bij KV Mechelen.
FOTO GMAX AGENCY Fabien Camus speelde vorig seizoen nog bij KV Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium