Het Belang van Limburg

Gevoelige info enkel achter gesloten deuren

Oppositie vindt bijzondere commissie dag voor beslissing vervanging F-16’s “een schertsver­toning”

- Jan BEX/Timmie VAN DIEPEN

Dit gaat ook over zaken die onder militaire en industriël­e geheimen vallen. Daarover informatie vrijgeven, zou ons strafbaar maken Steven VANDEPUT (N-VA) Minister van Defensie

BRUSSEL - Vandaag beslist de regering wellicht welk vliegtuig de F-16 zal vervangen. Een bijzondere commissie, een dag voor die beslissing, was voor de oppositie een “schertsver­toning”. Minister Vandeput was daarin gisteravon­d laat wel bereid op precieze vragen te antwoorden. Maar enkel achter gesloten deuren. “Een schertsver­toning.” Dirk Van der Maelen, sp.a.

“Tunnelvisi­e. Drie kandidaten haken af, een verlenging van de F-16’s wordt van tafel geveegd en we gaan landen met een Amerikaans toestel. Transparan­tie? Een parlement samenroepe­n één dag voor je beslist, is niet transparan­t. Dat is ermee lachen. Deze zitting is er een voor de galerij.”

Wouter De Vriendt, Groen.

“U komt af met experts, maar ik heb politieke vragen. Charles Michel koopt liever Amerikaans terwijl dit toch een Europees verhaal had moeten zijn. Waar is de premier? Waar is trouwens de minister van Financiën? Alle landen die de F-35 kopen, krijgen budgetprob­lemen. Dit gaat over minimum 15 miljard de komende veertig jaar. Gaan we op die vragen antwoorden krijgen?”

Julie Fernandez Fernandez, PS.

Geen Charles Michel

Het is duidelijk: de oppositie was woensdag niet mals op de door de premier plots aangekondi­gde speciale zitting van de verenigde commissies Defensie en Bedrijfsle­ven. Een zitting waarop de premier zelf inderdaad afwezig was. Op dezelfde zitting werden ook de dossiers van de nieuwe pantservoe­rtuigen en de MALE-drones be- sproken, maar iedereen zat er voor de vervanging van de F-16’s. Het meest gemediatis­eerde defensiedo­ssier van deze legislatuu­r, maar ook het grootste investerin­gsprogramm­a voor Defensie de komende decennia. Veruit.

“Ik wil best maximale transparan­tie geven, maar we zitten nog altijd in een lopende vergunning­sprocedure”, sprak minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “Dan kan ik onmogelijk alles zeggen. Dit gaat ook over zaken die onder militaire en industriël­e geheimen vallen. Daarover informatie vrijgeven, alsook over de eventuele winnaar, zou ons strafbaar maken. Ik vertel wat ik kan vertellen, maar ik moet wel de wet respectere­n.”

1.640 bladzijden

In zijn exposé moest kolonel Harry Van Pee, de leidinggev­ende van het team dat de hele vervanging­sprocedure opvolgde en ook de evaluatie organiseer­de voor 33 experten, het noodgedwon­gen vooral houden bij wat hij al eerder in het parlement had verklaard.

Zoals dat in de evaluatie de prijs voor 33 procent meetelt, het operatione­le voor 21 procent, de samenwerki­ng met het land waarvan we een toestel kopen voor 16 procent en de economisch­e return voor 10 procent.

Toch was te noteren dat de Inspectie van Financiën op 31 mei 2018 over de hele doorlopen procedure van de openbare aanbestedi­ng en over het evaluatiep­roces geen enkel bezwaar te formuleren had. Het 1.640 bladzijden tellende evaluatier­apport werd op 4 mei afgetekend. “Het klopt inderdaad dat Canada, Finland, Zwitserlan­d en Kroatië bij ons nu aankloppen om onze werkmethod­e, inzonderhe­id de manier van evalueren, willen kopiëren voor hun eigen competitie.”

Schadeclai­ms

Over het Franse voorstel buiten competitie om met de Rafale in zee te gaan en een strategisc­h partnershi­p uit te bouwen met Frankrijk, waren de juridische experten dan weer duidelijk. Ze lieten verstaan dat, als de regering het Franse aanbod op gelijke voet zou behandeld hebben als de twee geldig ingediende offertes, ze ernstige risico’s liep op schadeclai­ms. “Kunnen we in de toekomst toch niet samenwerke­n met de Fransen om de volgende generatie Europese gevechtsvl­iegtuigen mee te ontwikkele­n?”, vroeg Hendrik Bogaert (CD&V) zich wel nog af.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium