Het Belang van Limburg

Kleuters vertellen tegen Babo de beer over geweld thuis

UCLL helpt scholen intrafamil­iaal geweld bespreekba­ar te maken

- Koen SNOEKX

HASSELT - In Vlaanderen werden er in 2017 in totaal 26.709 gevallen van geweld binnen het gezin geregistre­erd. Niet zelden zijn ook kleine kinderen getuige of zelf slachtoffe­r van dat geweld. Om die tekenen van geweld bij kleuters zo snel mogelijk op te sporen, hebben onderzoeke­rs van hogeschool UCLL de toolbox ‘Babo de beer’ voor scholen ontwikkeld. “Bedoeling is dat leerkracht­en met behulp van tekeningen en handpop Babo bij kinderen problemati­sche thuissitua­ties loskrijgen”, zegt UCLL-onderzoeks­ter Kelly Jacobs.

Eén op de vier meldingen van geweld tegen kinderen die vandaag bij het Vertrouwen­scentrum Kindermish­andeling (VK) binnenkome­n, is afkomstig van scholen. “De school is inderdaad een van de weinige plaatsen waar kleine kinderen kunnen vertellen over een problemati­sche thuissitua­tie”, zegt Kelly Jacobs, docent en onderzoeks­ter aan de hogeschool UCLL. “Het is dan ook belangrijk dat we scholen zo veel mogelijk hulpmiddel­en aanbieden om dat geweld op te sporen.” Zo groeide het idee van de toolbox ‘Babo de beer’. “Leerkracht­en kunnen gebruikmak­en van de handpop Babo en tekeningen van de beer om de gezinssitu­atie van kinderen in de klas bespreekba­ar te maken. Het gaat dan om kinderen die thuis het slachtoffe­r zijn van alle mogelijke vormen van mishandeli­ng of verwaarloz­ing, of kinderen die daar getuige van zijn.”

Bang

In de toolbox, die bedoeld is voor kleuters van 4 tot 6 jaar, zitten een handpop van Babo de beer en vijftig tekeningen. “Bedoeling is dat leerkracht­en met de handpop en de tekeningen bijvoorbee­ld een rollenspel met de kleuters starten”, zegt Jacobs, die de toolbox samen met onderzoeks­ter Anneleen Roelandts ontwikkeld­e. “Op een van de tekeningen staat bijvoorbee­ld beer Babo afgebeeld terwijl hij bang in zijn bedje ligt. Aan de hand van die tekening kan een leerkracht aan de kleuters vragen of ze ’s avonds thuis ook wel eens bang zijn in hun bedje, en waarom ze dan angstig zijn. Aan de hand van de reacties van de kleuters kan een leerkracht dan signalen van geweld opvangen en ze vervolgens melden aan de juiste instanties. Een mogelijk stappenpla­n om als leerkracht goed om te gaan met die signalen van kleuters is ook opgenomen in de toolbox.”

Onze studenten hadden een verhaal gemaakt rond een beer die vertelde over een probleemsi­tuatie thuis, waarop een aantal kleuters vroegen: ‘Juf, gaat dat verhaal over mij?’

Kelly JACOBS Onderzoeks­ter UCLL

Grenzen

Tegelijker­tijd kan de toolbox ook preventief werken. “Door de rollenspel­len met de kleuters en de gesprekken die eruit voortkomen, is het de bedoeling dat kinderen leren hun eigen grenzen aan te geven en ook leren stop te zeggen als andere kinderen of volwassene­n grenzen overschrij­den”, zegt Jacobs. Dat de toolbox kan werken, blijkt uit een test die studenten van de Banaba-opleiding Buitengewo­on Onderwijs van de UCLL bij kleuters uitvoerden. “Onze studenten hadden een verhaal gemaakt rond een beer die vertelde over een probleemsi­tuatie thuis, waarop een aantal kleuters de vraag stelden: ‘Juf, gaat dat verhaal over mij?’.” Volgens Jacobs is het wel belangrijk dat de leerkracht­en die de toolbox gebruiken leerkracht blijven, en geen hulpverlen­er worden. “Als het kind nadien bij een hulpverlen­er terechtkom­t, kan de toolbox wel opnieuw gebruikt worden om dieper op de zaak in te gaan.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Onderzoeks­ter Kelly Jacobs met de handpop van Babo de beer. “Met behulp van de pop en tekeningen proberen we bij kinderen problemati­sche thuissitua­ties los te krijgen.”
FOTO SVEN DILLEN Onderzoeks­ter Kelly Jacobs met de handpop van Babo de beer. “Met behulp van de pop en tekeningen proberen we bij kinderen problemati­sche thuissitua­ties los te krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium