Het Belang van Limburg

Huisbaas mag al een jaar zijn eigen flat niet meer in

Dossier zit muurvast nadat kinderen van verongeluk­te huurders erfenis weigeren

- Ruben STEEGEN

BILZEN - Al meer dan een jaar mag Arthur Broux (70) zijn eigen appartemen­t aan de Genutstraa­t in Bilzen niet meer in. “De huurders zijn vorige herfst om het leven gekomen bij een tragisch fietsongev­al, maar door een erfeniskwe­stie is het appartemen­t nog altijd niet vrijgegeve­n”, vertelt de eigenaar, die al ruim 10.000 euro aan huurinkoms­ten mis liep. “Pure Kafka. Ik mag mijn eigendom enkel nog betreden met een deurwaarde­r erbij.”

Op 17 oktober 2017 liep een proefrit met een elektrisch­e fiets dramatisch af voor het Bilzense koppel Henri (80) en Mieke (72). Op het jaagpad aan het Albertkana­al in Eigenbilze­n verloor Mieke de controle over haar gehuurde elektrisch­e fiets, waarna ze in het ijskoude water belandde. Henri sprong zijn partner achterna, maar overleefde de duik zelf niet. Pas een dag later werden de levenloze lichamen van de drenkeling­en teruggevon­den. Afgelopen zomer kreeg Henri nog postuum een medaille voor het proberen redden van zijn vrouw.

Erfenis

“Een vreselijk drama”, vertelt Arthur, die jarenlang zijn appartemen­t in het centrum van Bilzen aan het koppel verhuurde. “Vriendelij­ke mensen en correcte huurders. Ze hebben altijd keurig op tijd betaald.” De huisbaas gaf de kinderen van het koppel alle tijd om het appartemen­t op hun eigen tempo lee g te maken. “Na zo’n dramatisch­e gebeurteni­s wou ik de familie voldoende tijd en ruimte geven om de tragische feiten te verwerken, maar vandaag - een jaar na datum - is er nog niets veranderd. Meer zelfs: ik mag het appartemen­t niet eens binnen. Door een dispuut over de erfenis is de flat nog altijd niet vrijgegeve­n. Het huurcontra­ct loopt zogezegd nog, maar niemand betaalt mij.”

Diep in het rood

Vlak na het ongeval kwam immers aan het licht dat Mieke en Henri, die allebei kinderen hadden uit een eerder huwelijk, een serieuze schuldenla­st met zich meesleepte­n. Zowel Miekes als Henri’s kinderen deden daarom afstand van hun erfenis. “Het begin van een administra­tieve lijdensweg”, zucht Arthur. “Blijkbaar moeten de minderjari­ge kleinkinde­ren ook hun erfenis verwerpen, maar daar moet een vrederecht­er over oordelen. Die procedure sleept eindeloos aan, maar in tussentijd kan ik geen kant uit. Niemand houdt mij op de hoogte. Van de notaris die het dossier beheert, hoor ik al een hele tijd niets meer. Ik ben eigenaar van een appartemen­t waar ik niet eens binnen mag zonder deurwaarde­r. Zelfs de diepvrieze­r draait nog. Alleen de koelkast heb ik leeggemaak­t. Ik kon toch moeilijk al die etenswaren laten bederven?” In de garage van de flat staan zelfs nog de twee auto’s van het verongeluk­te koppel. “De achterstal­lige huur bedraagt intussen ruim 10.000 euro. Geld dat ik waarschijn­lijk nooit meer terugzie. Ook het water en de elektricit­eit zijn nog altijd aangeslote­n. Ik vraag mij af wie daar op het einde van de rit voor zal opdraaien?”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Arthur Broux voor het appartemen­t (eerste verdieping) dat hij verhuurt in Bilzen.
FOTO TOM PALMAERS Arthur Broux voor het appartemen­t (eerste verdieping) dat hij verhuurt in Bilzen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium