Het Belang van Limburg

“Eenzijdige verbreking aanvragen bij vrederecht­er”

-

HASSELT - Notaris Carol Bohyn, woordvoerd­er van notaris.be, benadrukt dat een minderjari­g kleinkind niet zomaar een erfenis kan verwerpen. “De ouders moeten een machtiging aan de vrederecht­er vragen en die voldoende motiveren”, legt Bohyn uit.

Als de vrederecht­er die machtiging weigert, volgt een zogenaamde boedelbesc­hrijving waarbij zowel de activa als de passiva van de overleden personen in kaart worden gebracht. Op die manier krijgt de vrederecht­er een zicht op de omvang van de schulden en kan hij beoordelen of het in het belang van de kinderen is om de erfenis te verwerpen. “Hoewel ik het dossier uiteraard niet ken, is de kans groot dat dit hier is gebeurd. En zo’n procedure kan bij complexe dossiers maanden in beslag nemen.” In afwachting lopen mogelijke huurcontra­cten gewoon door. “Pas als de procedure over de erfgenamen rond is, kan het contract worden afgesloten.”

Niet machteloos

Toch betekent dat niet dat de eigenaar van het appartemen­t compleet machteloos staat. “Als de huur al maanden niet meer is betaald, kan hij bij de vrederecht­er een eenzijdige ontbinding van het contract aanvragen. Een andere optie is om samen met de kinderen van de overleden personen de ontbinding van het huurcontra­ct te vragen bij de vrederecht­er. Het is immers in het belang van de mogelijke andere erfgenamen om de huur zo snel mogelijk stop te zetten. Momenteel komt de achterstal­lige huur immers bovenop de mogelijke schulden die er al zijn.”

Een derde optie is dat de verhuurder als belanghebb­ende partij in een spoedeisen­d dossier bij de rechtbank kan vragen om de aanstellin­g van een voorlopig bewindvoer­der. Die zou dan het contract kunnen stopzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium