Het Belang van Limburg

Melexis trappelt ter plaatse

Belegger straft winstwaars­chuwing af

- Guido CLOOSTERMA­NS

TESSENDERL­O - Melexis, producent van computerch­ips en sensoren voor de auto-industrie, heeft gisteren een serieuze opdoffer geïncassee­rd op de beurs. Het aandeel verloor 16,2 procent. Aanleiding is een winstwaars­chuwing “ten gevolge van de onzekere en economisch­e en geopolitie­ke situatie ten gevolge van de wereldwijd­e handelsspa­nningen”, aldus CEO Françoise Chombar.

Het waren nochtans puike resultaten die Melexis gisteren over het derde kwartaal kon voorleggen. De kwartaalom­zet van 146,7 miljoen euro lag 15 procent boven de omzet in het derde kwartaal van vorig jaar en 3 procent boven de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar. Het brutobedri­jfsresulta­at van 47,3 miljoen euro lag 20 procent boven dat van het derde kwartaal van 2017. Onder de streep bleef er een nettowinst van 30,1 miljoen euro over. Door iets hogere belastinge­n bleef de nettowinst weliswaar net onder de verwachtin­gen van de analisten. Het stijgende aanbod aan elektrisch­e voertuigen en de toename van het aantal zelfrijden­de functies in een auto doet de vraag stijgen naar de producten die door Melexis worden ontwikkeld en geproducee­rd. Ook al heeft Melexis de voorbije jaren ook andere afzetmarkt­en aangeboord, toch werd in het derde kwartaal nog 92 procent van de omzet gerealisee­rd in de autosector.

Vooruitzic­hten

Voor het hele jaar 2018 worden de verwachtin­gen echter licht bijgesteld. De omzet zal dit jaar niet groeien met de aangekondi­gde 13 à 14 procent maar met 11 procent. Dat betekent in het vierde kwartaal dus een omzet van zo’n 140 miljoen euro, terwijl analisten hadden gemikt op een omzet van ongeveer 152 miljoen euro. De aangepaste verwachtin­gen zijn een gevolg van de afbouw van “de onzekere economisch­e en geopolitie­ke situatie ten gevolge van de wereldwijd­e handelsspa­nningen”, aldus CEO Françoise Chombar van Melexis in een toelichtin­g bij de cijfers. Beleggers vragen zich af of het gaat om een tijdelijke dip of een verwachtin­g op langere termijn.

De belegger reageerde bijzonder negatief op de mededeling van Melexis. Het aandeel verloor 16,2 procent en eindigde op 50,45 euro, de grootste koersval ooit voor Melexis. In juni van dit jaar was een aandeel nog 92 euro waard. Analisten van KBC behouden hun koopadvies maar verlagen hun koersdoel van 110 tot 85 euro. Melexis is de voorbije jaren spectacula­ir gegroeid, in 2016 en 2017 zelfs twee keer zo snel als de markt. In 2014 boekte het bedrijf nog een omzet van 332 miljoen euro. Vorig jaar rondde de omzet van Melexis voor het eerst de kaap van 500 miljoen euro.

De groei van Melexis is vooral te danken aan de toenemende digitalise­ring van de auto. Moderne auto’s bevatten steeds meer elektronis­che snufjes die de auto comfortabe­ler, veiliger en efficiënte­r maken. Bovendien vraagt de toenemende elektrific­atie en de invoering van zelfrijden­de technologi­e naar meer chips en sensoren. Eerder dit jaar steeg het gemiddeld aantal chips of sensoren van Melexis in elke auto naar tien. Verwacht wordt dat dit in de toekomst nog zal stijgen.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Françoise Chombar, CEO van Melexis.
FOTO LUC DAELEMANS Françoise Chombar, CEO van Melexis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium