Het Belang van Limburg

Vele kleintjes

- PAEPEN OP DONDERDAG Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

KBC kondigt een opmerkelij­k en origineel initiatief aan. De bank van hier zou willen dat u voortaan uw wisselgeld belegt. Het concept is heel eenvoudig. Iedere betaling die u doet wordt afgerond tot de eerstvolge­nde euro, of het nu gaat om een betaling met uw bankkaart of uw smartphone of de maandelijk­se betaling van de huur of elektricit­eitsrekeni­ng, al dan niet via domiciliër­ing. Het verschil tussen het afgeronde bedrag en het te betalen bedrag, het elektronis­che wisselgeld, komt in een figuurlijk potje terecht. Het gaat om erg kleine bedragen tussen 1 en 99 cent. Is uw elektronis­che spaarpot opgelopen tot 10 euro, dan wordt dat bedrag onmiddelli­jk en automatisc­h belegd in een klassiek gemengd fonds met een spreiding over obligaties en aandelen.

Waarom KBC dit doet? Onderschat de bank(en) niet! KBC is in de eerste plaats een commerciël­e instelling die geld wil verdienen. Des te meer mensen beleggen in de fondsen van de bank, des te meer de instelling verdient omdat ze voor belegginge­n een aankoopkos­t en een beheersver­goeding aanrekent. Toch wil ik niet te kritisch zijn. Ik vind dit namelijk een prachtinit­iatief! Vraag je aan onze landgenote­n waarom ze niet beleggen, dan is het antwoord vaak: “Ik heb daar geen geld voor”. KBC toont nu aan dat dit al voor erg kleine bedragen kan. Voor iedereen, dus. Bij andere banken kan je nu ook al wel voor 20 of 50 euro beleggen, maar blijkbaar beseffen heel wat mensen dat nog altijd niet. Veel werk heeft de wisselgeld­belegger ook al niet. Gewoon eenmaal de bank toestemmin­g geven om voortaan je te betalen bedragen af te ronden en je begint met beleggen. Het kan niet eenvoudige­r.

Loont het wel de moeite om zulke kleine bedragen te beleggen? Zeker! Onderschat al dat wisselgeld niet. Volgens KBC doen we gemiddeld 40 elektronis­che betalingen per maand. De afrondinge­n zouden per jaar 150 à 200 euro kunnen opleveren. Na 40 jaar spreken we over 6.000 tot 8.000 euro. Maar stel dat de opbrengst van je belegginge­n daar nog eens gemiddeld 7% per jaar aan zouden toevoegen, dan zou het bedrag na 40 jaar kunnen oplopen tot zelfs 30.000 euro of meer! Dat is toch mooi, voor een spaarpotje dat opgebouwd werd met minieme bedragen? Het eindbedrag kan uiteraard nooit gegarandee­rd worden omdat het afhangt van je betalingen en de beleggings­opbrengst van het fonds. Maar reken er maar op dat het potje over lange tijd veel meer zal opbrengen dan de muntjes die voor eeuwig en altijd ergens in een spaarpot of ander potje belanden. Albert Einstein noemde de kracht van rendement op rendement het achtste wereldwond­er. Hij wist waarover hij sprak. Vele kleintjes maken een groot. Ik hoop dat het initiatief van KBC succes heeft. Misschien wordt het wel gekopieerd door andere banken. Het zal alleszins meer mensen doen beleggen en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

KBC kondigt een opmerkelij­k en origineel initiatief aan. De bank van hier zou willen dat u voortaan uw wisselgeld belegt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium