Het Belang van Limburg

De drie honden en het rakettensp­el

Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

- Marcel GRAULS

Nederlande­rs schrikken altijd als ze Vlaamse beeldspraa­k horen of lezen. ‘Die minister heeft nog andere katten te geselen’ zeggen wij. Wat doen ministers daar in het zuiden? Dieren mishandele­n? Maandag in het hoofdartik­el van deze krant, over kernrakett­en: ‘China is de derde hond in het kegelspel.’ Kegelen ze daar met honden? Oospronkel­ijk had je twee uitdrukkin­gen: ‘Als twee honden vechten om een been loopt een derde er mee heen’ (een derde profiteert van de ruzie tussen twee ande- ren) en ‘Hij is de hond in het kegelspel’ (hij is ongewenst, komt ongelegen).

Jan Leyers en Bart Peeters hebben naar aanleiding van een nieuwe productie in 1991 die tweede uitdrukkin­g in ‘Het Belang van Limburg’ scherp toegelicht: “Veel mensen vinden zich belangrijk, knap en rijk. Wij zijn de hond in het kegelspel, les enfants terribles, de jongens die tegen de flikken hun benen pissen.” Stoorzende­rs, ordeversto­orders.

Al zeker veertig jaar geleden zijn de twee uitdrukkin­gen vermengd geraakt - taal leeft nu eenmaal. Zowel de hond met het been als de hond die een spel doorkruist is ongewenst, zo moet de verwarring zijn ontstaan.

In ‘China als derde hond in het kegelspel’ is zowel het unieke been als de ongewensth­eid op de achtergron­d geraakt. De nadruk ligt op het spel zelf, het rakettensp­el. Dus kunnen er ook makkelijk vier (Europa) of vijf honden zijn. Dat bleek al eind 1994 bij de overname van Lilac in Zonhoven toen Groep Konings als ‘de vierde hond’ in het kegelspel opdook. De hond-kegelspelv­ersie komt net zoals het geselen van katten uit Parijs, waar in de zestiende eeuw al met de koning ruzie werd gemaakt over de kwestie of ‘un jeu de quilles’ (kegelspel) een gokspel (belastbaar!) of een vaardighei­dsspel was. Van 1859 dateert het citaat: “Niets is makkelijke­r uit te leggen dan de politiek: ’t is een kegelspel.”

 ??  ?? HBvL, vrijdag 22 november 1991
HBvL, vrijdag 22 november 1991

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium