Het Belang van Limburg

AG2R rijdt in 2019 op Merckx-fietsen van Berings bedrijf

-

Het merk Merckx was in 2010 en 2011 al constructe­ur van Quick Step, maar dat eindigde niet goed. Kopman Tom Boonen leverde toen openlijk kritiek. Merckx Cycles was de voorbije jaren ook steeds zwaar verlieslat­end en leverde vaak laattijdig aan zijn verdelers. Vandaag is bij de herintrede in de World Tour bij AG2R echter veel veranderd. De naam Merckx - en alleen de naam - is vorig jaar overgenome­n door Belgian Cycling Factory, het Beringse bedrijf dat ook de Ridley-fietsen maakt. Het bedrijf is er zich van bewust dat er qua imago werk aan de winkel is. Het wil het merk ‘rebranden’, met veel aandacht voor look en feel. “Dit is geweldig nieuws voor ons fietsmerk”, zegt CEO Jochim Aerts. “De timing kon niet beter zijn. Volgend jaar start de Tour de France in Brussel, met als centrale gast: Eddy Merckx. 50 jaar nadat Eddy streed voor zijn eerste Touroverwi­nning, kan Romain Bardet dat ook doen, op een Eddy Merckx. Het is een droom die werkelijkh­eid wordt”, aldus Aerts.

De stap naar de World Tour is voor de constructe­ur wel een dure aangelegen­heid. Merckx geeft volgend jaar zo’n 200 fietsen aan AG2R - 150 wegfietsen, 50 tijdritfie­tsen. Maar daarnaast moet het ook nog betalen om constructe­ur te ‘mogen’ zijn. Hoeveel dat is, wil niemand kwijt, maar het zou meevallen. AG2R moest laat op het seizoen op zoek naar een nieuwe fiets en kopman Bardet is ook geen Peter Sagan. Je hoort: “Een paar honderddui­zenden euro’s, echt niet meer.”

Lotto Soudal

Dat Belgian Cycling Factory zowel de Ridley- als de Merckx-fiets produceert, betekent niet dat AG2R en Lotto Soudal volgend jaar met hetzelfde materiaal rijden. Het frame zal weliswaar in dezelfde fabriek in Azië worden gemaakt, maar wordt geometrisc­h verschille­nd. AG2R zal zelfs niet op dezelfde fiets rijden als Topsport-Vlaanderen. Dat rijdt in 2019 nog met het ‘oude’ EM525-model. AG2R krijgt de nieuwe 525, de eerste die integraal door Belgian Cycling Factory is ontworpen.

Eddy Merckx zelf zegt enthousias­t te zijn dat zijn fietsen terugkeren naar de World Tour, maar sinds 2008 heeft hij niks meer met het bedrijf te maken. Hij adviseert nu hoogstens achter de schermen. “Ik heb geen officiële rol. Daarvoor ben ik te oud geworden.”

De timing kon niet beter. In 2019 start de Tour in Brussel, met Eddy Merckx als centrale gast. 50 jaar nadat Eddy streed voor zijn eerste Tourzege, kan Romain Bardet dat ook doen, op een Eddy Merckx

Jochim AERTS CEO Belgian Cycling Factory

 ?? FOTO RR ?? Oliver Naesen van AG2R bij een prototype van de nieuwe ploegfiets.
FOTO RR Oliver Naesen van AG2R bij een prototype van de nieuwe ploegfiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium