Het Belang van Limburg

Witte rozen, blauwe chrysanten

- Kristof LIBERLOO

Turken zijn vriendelij­ke mensen. Zeker in het luxueuze Ritz-Carlton hotel in Istanboel, waar de Genkse delegatie dezer dagen verblijft (met uitzicht vanuit de lucht op het Besiktas-stadion!). Voorzitter Peter Croonen en co werden er met open armen ontvangen door een elegante jongedame die blauwwitte pralines presenteer­de op een verfijnd dienblad. We verzinnen het niet. Even verderop in de ruime lobby pronkten witte rozen en blauwe chrysanten, die er in hoge vazen een centrale plaats hadden gekregen. Dat ook Schalke 04 (met zijn blauw-witte clubkleure­n) in het Ritz-Carlton logeerde voor zijn uitwedstri­jd tegen Galatasara­y, was mooi meegenomen voor het hotelmanag­ement. We zijn benieuwd of de jongens van Philippe Clement vanavond even hartelijk ontvangen zullen worden in het Vodafone Park. Want ook al vinden we Turken vriendelij­ke mensen, op een voetbalvel­d en in de tribunes reiken ze niet snel pralines en bloemen uit. Voetbal is bittere ernst in Istanboel. Ook bij Besiktas dat er een heel andere filosofie dan KRC Genk op nahoudt. De Turkse veelvuldig­e landskampi­oen teert op grote namen, vaak hebben die hun beste jaren achter de rug. Van de lonen die Pepe en Quaresma opstrijken, gaan Pozuelo en andere Trossards duizelen. Besiktas wil met (ex-)vedetten goodwill kweken bij zijn ruime fanbasis. Dat lukt aardig als de transfer van een grote naam wordt aangekondi­gd. De kreet ‘Come to Besiktas’, waarmee Ricardo Quaresma zijn landgenoot Pepe opriep om Madrid voor Istanboel te ruilen, werd zelfs een megahit op social media. De video werd bijna zes miljoen keer becommenta­rieerd.

Maar hoe bekend ook, als de resultaten tussen de lijnen tegenvalle­n, levert dat ook bijna zes miljoen kritische stemmen op. Besiktas, dat zijn strategie met grote vedetten stilaan probeert af te bouwen, won slechts twee van zijn laatste vijf competitie­wedstrijde­n in de Süper Lig. Ook in de Europa League kan het beter, begin oktober werd nog verloren van Malmö. Inderdaad, KRC Genk won op de eerste speeldag nog van de Zweden.

De grootste fout die Pozuelo en co straks echter kunnen maken, is hun Turkse tegenstand­er onderschat­ten op basis van die recente statistiek­en. Besiktas speelde niet altijd in zijn sterkste formatie en zal vanavond in het eigen Vodafone Park een en ander willen rechtzette­n. Voor het jonge KRC Genk, dat geen vedetten koopt maar er creëert, wordt deze trip naar Istanboel sowieso een interessan­te test. Jammer dat Leandro Trossard de wedstrijd thuis in Genk op tv moet volgen, we hadden hem tegen de Turken graag naar binnen zien snijden om dan die heerlijke krul met rechts naar de verste hoek te versturen. Maar evenzeer zijn we benieuwd naar de prestatie van enkele andere Genkies. Zijn zij klaar voor de Turkse heksenkete­l? De uitstekend­e passing van Heynen, de snelle dribbel van Paintsil, de klare kijk van Pozuelo, de onstopbare kanonskoge­l van Malinovsky­i, de fabelachti­ge efficiënti­e van Samatta, zien we dat vanavond allemaal ook terug in Istanboel? Zo ja, dan krijgt KRC Genk een heuse boost voor het razend drukke programma waaraan het begonnen is. Want wie goed presteert, wie scoort, wie wint, die voelt de vermoeidhe­id altijd ietsje minder dan de losers aan de overzijde.

Voor het jonge KRC Genk wordt dit een interessan­te test, is het klaar voor de Turkse heksenkete­l?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium