Het Belang van Limburg

Doha ligt op de weg naar Tokio

-

In Qatar gaat vandaag het WK gymnastiek van start. Hoewel de coaches focussen op de teampresta­ties - belangrijk voor de Spelen - hoopt de sportliefh­ebber op een medaille voor Nina Derwael. Zij komt zaterdag in actie, vandaag de mannen.

Herinnert u zich het EK turnen nog? Hoe de Belgische meisjes zich als derde plaatsten voor de teamfinale, maar forfait gaven om zich te sparen voor het WK? Welnu, geen betere manier om te illustrere­n hoe belangrijk dit WK is. In 2004 stak het Belgische turnen de neus aan het venster met Aagje Van Walleghem. Dat was een individuel­e toevalstre­ffer, maar sindsdien is het turnen in Vlaanderen structuree­l uitgebouwd met een systematis­che rekruterin­g, detectie en opleiding van talent. Twaalf landen mogen een team naar Tokio sturen. Gastland Japan is zeker, en verder plaatst de top drie van dit WK zich rechtstree­ks. Dat is te hoog gegrepen voor België, maar de top 24 mag als team naar het WK van 2019 in Stuttgart. Daar worden nog acht tickets verdeeld, en die vormen het doel. De komende week is die top 24 dus de prioriteit. De mannen mikken op twee plaatsen in de allroundfi­nale (beste 24) en één ticket voor een toestelfin­ale (beste 8) voor ringenspec­ialist Dennis Goossens.

SELECTIES

VROUWEN: Nina Derwael, Axelle Klinckaert, Maellyse Bras-sart, Rune Hermans, Senna Deriks, Julie Meyers (reserve).

MANNEN: Dennis Goossens, Noah Kuavita, Jonathan Vrolix, Luka Van den Keybus, Maxime Gentges en Jimmy Verbaeys (reserve). PROGRAMMA

VANDAAG (10.30-12.45U): kwalificat­ies m. Zaterdag (8-9.45u): kwalificat­ies v. Maandag (14-17u): teamfinale m. Dinsdag (14-16.10u): teamfinale v. Woensdag (14-16.30u): allroundfi­nale m. Donderdag (14-16.25u): allroundfi­nale v. Vrijdag (14-17.30u): toestelfin­ales grond (m), sprong (v), paard met bogen (m), brug (v), ringen (m). Zaterdag (14-17.30u): toestelfin­ales sprong (m), balk (v), brug (m), vloer (v), rek (m).

TV: Finales live op Eén.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium