Het Belang van Limburg

“Ik dacht dat het een brief van mijn pleegkind was”

Port betalen om N-VA verkiezing­sfolder te mogen ontvangen

- Chris NELIS

Brigitta Luypaerts dacht dat het om een kaartje van haar pleegkind in Frankrijk ging toen ze naar de post in HouthalenH­elchteren moest om bij te betalen voor een onvoldoend­e gefrankeer­de zending. Maar het bleek om een verkiezing­sfolder van N-VA te gaan. In totaal kregen zo’n twintig mensen de brief in de bus.

“Mijn man en ik zijn allebei ernstig ziek”, zegt Brigitta Luypaerts. “Op maandag 15 oktober vond ik in onze brievenbus een kaartje van bpost waarop stond dat er een onvoldoend­e gefrankeer­de brief was toegekomen. Ik was ervan overtuigd dat die van mijn pleegkind in Frankrijk kwam. Op het kaartje van bpost stond dat ik naar het plaatselij­ke kantoor moest gaan om een zegel te kopen.” Maar de brief kreeg Luypaerts niet mee in het postkantoo­r. “Die zouden ze wel opsturen. Het was toch wel even schrikken toen twee dagen later de brief dan eindelijk in de bus stak: een folder van N-VA Houthalen-Helchteren. Drie dagen na de verkiezing­en... En ik was blijkbaar niet de enige. Het kan toch niet dat ze oudere mensen, die moeilijk ter been zijn, naar een postkantoo­r jagen om daar te betalen voor iets waar je niet eens om gevraagd hebt. Ik ga die 89 eurocent terugvrage­n. Het gaat mij niet om het geld, wel om het principe.”

Mea culpa

N-VA-afdelingsv­oorzitter Carlo Kesters is op de hoogte, maar verwijst voor verder verhaal naar fractielei­der Luc Melotte. “Neen, dit komt niet van N-VA Houthalen-Helchteren”, zegt Melotte. “Het gaat om een individuee­l initiatief van enkele van onze kandidaten. Voor meer uitleg moet je bij onze secretaris en gemeentera­adslid Ismaïl Ayed zijn.” Die slaat meteen mea culpa. “Ik heb bijna alle brieven zelf gepost”, zegt Ayed. “Maar de laatste twintig heb ik met de post opgestuurd. Natuurlijk wist ik niet dat ze onvoldoend­e gefrankeer­d waren. Anders was dat geenszins gebeurd. Ik vind het vooral jammer voor de mensen. Ik ga dan ook naar ze toe, mij verontschu­ldigen en iedereen vergoeden die daar extra port voor heeft moeten betalen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium