Het Belang van Limburg

15 maanden cel voor Roemenen die bij metaalhand­elaar binnendron­gen

-

IJzerhande­laar Michel Knapen uit Tongeren moet het stellen met een symbolisch­e schadeverg­oeding van een euro. De man kreeg in zeven jaar tijd maar liefst 38 keer bezoek van Roemeense dievenbend­es. Zes Roemenen die aan de haal wilden gaan met oud ijzer, kregen woensdag celstraffe­n van vijftien maanden waarvan zeven maanden met uitstel voor hun poging tot diefstal.

Op 6 juni sloegen agenten nog maar eens Roemeense dieven in de boeien die probeerden om ijzerwaren te ontvreemde­n van metaalhand­elaar Michel Knapen. De zes daders reden speciaal van Antwerpen naar Tongeren om een bezoekje te brengen aan de Tongerse metaalhand­el. Ze sloegen die avond echter met lege handen op de vlucht toen ze honden hoorden blaffen, maar liepen daarbij recht in de armen van de door buren opgetromme­lde politie. De teller van de inbraken en pogingen tot diefstal door Roemeense bendes tikte zo aan tot een flinke 38 keer.

“We werden naar België gelokt om te werken”, verklaarde­n de mannen begin deze maand. “Toen dat niet doorging, moesten we wel stelen om aan geld te geraken voor onze terugreis naar Roemenië.” Iets wat Knapen niet kan snappen. “Zo’n busticketj­e kost amper 150 euro, terwijl die diefstalle­n me hopen geld kosten. Eentje 20.000 euro, een andere 35.000 euro.” Hij stelde zich burgerlijk­e partij voor 1.000 euro maar moet het stellen met heel wat minder omdat hij volgens de rechtbank geen morele of fysieke schade heeft geleden door dit laatste incident. De rechter kende hem symbolisch een euro toe. De inbrekers werden op hun beurt veroordeel­d tot een opsluiting van vijftien maanden waarvan zeven met uitstel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium