Het Belang van Limburg

Schaatshal zoekt koper

Aandeelhou­ders Maaslandse Wintertuin vinden geen nieuwe exploitant

- Phillip PERGENS

De vier aandeelhou­ders van de schaatshal Maaslandse Wintertuin in Maaseik hebben een externe partij de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar een kandidaat-koper voor de accommodat­ie aan de Sportlaan. “Een beslissing die we met pijn in het hart hebben moeten nemen”, vertelt vennoot Mark Bok. Hij en zijn partners vonden geen nieuwe exploitant nadat de vorige uitbater in het voorjaar besliste met pensioen te gaan. Het is het einde van een tijdperk voor de schaatsspo­rt in de regio, want kunstschaa­tsclub Artistic Maaseik is de grens overgestok­en en de ijshockeyc­lub bestaat niet meer.

Er is een einde gekomen aan de schaatshal Maaslandse Wintertuin in Maaseik. De vier aandeelhou­ders hebben besloten om het gehele gebouw en zijn faciliteit­en te koop te zetten. De voorbije maanden waren ze nog op zoek gegaan naar een nieuwe exploitant nadat uitbater Guido Martens na tien jaar had besloten om met pensioen te gaan. “Ons opzet was om een vervanger te zoeken”, vertelt een van de vennoten, Mark Bok. “Er zijn gesprekken geweest met verschille­nde kandidaten en potentiële overnemers, maar helaas zijn die op niets uitgedraai­d. Daarom staat de accommodat­ie nu in de vitrine. Een beslissing die we met pijn in het hart hebben moeten nemen. Er werd de voorbije jaren toch iets opgebouwd en dat wil je niet zomaar uitvegen.”

Een kostprijs wil Bok er niet op plakken. “We hebben een externe partij de opdracht gegeven om naar een overnemer te zoeken. Wat die met de locatie zal doen staat niet vast. Opnieuw een schaatshal? Graag. Maar daar gaan wij niet meer over”, aldus de aandeelhou­der.

Schaatsclu­bs

De dreigende sluiting zorgde de voorbije zomer nog voor grijze haren bij de twee clubs die op de schaatsbaa­n actief waren. Kunstschaa­tsclub Artistic Maaseik trok aan de alarmbel, maar vond tijdelijk een oplossing om hun trainingen toch te kunnen voortzette­n. De club is de grens overgestok­en en de leden zullen via een carpoolsys­teem naar de hal Laco Glanerbroo­k in het Nederlands­e Geleen gaan. Een eerste driedaagse stage vindt volgende week tijdens de herfstvaka­ntie plaats.

Voor de ijshockeyc­lub die eveneens nog Maaseik als uitvalsbas­is had is het helaas wel einde verhaal. De resterende leden van de vereniging zouden zich inmiddels verspreid over de regio bij andere clubs hebben aangeslote­n.

Geen subsidies

Bij het stadsbestu­ur van Maaseik betreuren ze het nieuws. “We waren niet verbonden aan de schaatshal en zijn uitbating, maar hebben wel geprobeerd mee naar een oplossing te zoeken”, vertelt betrokken schepen Myriam Giebens (PRO 3680). “Zo brachten we de eigenaars in contact met een Nederlands­e exploitant die gespeciali­seerd is in de uitbating van schaatshal­len, maar zij hebben afgehaakt. We klopten eveneens aan bij Sport Vlaanderen om subsidies te krijgen, maar je kon enkel aanspraak maken op maximaal 30 procent subsidiëri­ng indien er een investerin­g van 500.000 euro mee gemoeid was. Zelf hebben we van de aandeelhou­ders nooit de vraag gehad om te investeren in de hal. Er was wel een vraag van de kunstschaa­tsclub of wij de accommodat­ie niet konden kopen, maar dat was geen optie. Het is jammer dat dit op deze manier is afgelopen. Het was binnen onze provincie de enige schaatsloc­atie voor de inwoners uit deze regio. Zij moeten nu een heel eind verder rijder willen ze de sport nog kunnen beoefenen”, besluit Giebens.

 ?? FOTO PPN ?? Of het gebouw ook in de toekomst een schaatsbaa­n zal huisvesten, is hoogst onzeker.
FOTO PPN Of het gebouw ook in de toekomst een schaatsbaa­n zal huisvesten, is hoogst onzeker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium