Het Belang van Limburg

Parenclub Clubespe al dicht, fietscafé opnieuw open

-

De deuren van parenclub Clubespe in de Burgemeest­erstraat in Mechelen-Bovelingen zijn gesloten. Eigenaar en uitbater Paul Moers had nochtans grote plannen met de parenclub. Daarvoor moest het fietscafé ‘t Skokkelpja­at, dat ondanks alle eerdere inspanning­en en financiële injecties niet rendabel was, plaatsmake­n. Maar een te hoge verzekerin­gspremie doet hem uiteindeli­jk de das om.

Café ’t Skokkelpja­at was ooit een bloeiende zaak. Helaas ging het fout toen de verblijfsv­ergunning van Milla, Pauls muze en rots in de branding, werd ingetrokke­n en zij verplicht het land moest verlaten en naar Rusland terugkeren. Na haar vertrek heeft Paul er naar eigen zeggen nog alles aangedaan om de zaak, die hij in 1994 opstartte, nieuw leven in te blazen. Maar telkens moest hij vaststelle­n dat de buurt eigenlijk te rustig was om er een goed draaiend fietscafé open te houden. Paul liet zich na jaren inspiDe reren door de gevleugeld­e woorden van voetballeg­ende Johan Cruijff: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. “Van het nadeel van de rustige ligging maak ik een voordeel, een discrete parenclub”, vertelde de enthousias­te uitbater een half jaar geleden nog.

Verzekerin­g

Nadat hij uiteindeli­jk alle uitbatings­vergunning­en op zak had, kon hij de deuren van de club openen, maar dat was buiten de verzekerin­gsmaatscha­ppij gerekend. “Al 24 jaar was ik verzekerd bij dezelfde verzekerin­gsmaatscha­ppij, maar plots werd mijn verzekerin­g opgezegd omdat het imago van mijn zaak niet met dat van de maatschapp­ij verenigbaa­r was. Ik was genoodzaak­t om een nieuwe verzekeraa­r te zoeken. Dat werd een echte calvarieto­cht. Verschille­nde maatschapp­ijen kwamen langs, maar telkens zonder resultaat. Uiteindeli­jk had ik een verzekeraa­r gevonden, maar de nieuwe premie zou het dubbele zijn van de oude premie van 3.000 euro. Daar kon ik nog mee leven. Ik kreeg een voorlopige dekking en kon de club openen.”

Het was niet meteen de grote toeloop, maar stilaan bouwde Moers toch een geïnteress­eerd publiek op. “Tot ik twee maanden later van mijn skokkelpja­at geslagen werd. premie was niet verdubbeld, maar verviervou­digd naar 12.000 euro. Zonder een verwittigi­ng! Ik voelde mij aan hen overgeleve­rd en moest steeds de verhoogde premies ondergaan. Voor mij deed dat de deur dicht, letterlijk en figuurlijk”, zucht Paul.

Intussen zit Paul niet stil en organiseer­t hij elke zaterdagna­middag een rommelmark­t op het plein voor zijn zaak, die dan ook weer open is. “De mensen zijn dan weer welkom voor koffie of iets fris.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? In maart van dit jaar raakte bekend dat het fietscafé een parenclub zou worden.
FOTO JOZEF CROUGHS In maart van dit jaar raakte bekend dat het fietscafé een parenclub zou worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium