Het Belang van Limburg

Heemkring Vucht krijgt begrafenis­koets in beheer

Kerkdeur te smal om wagen binnen te krijgen

-

De leden van de Heemkundig­e kring Vochte in Vucht hebben gisteren de houten paardenlij­kwagen van hun dorp in beheer gekregen van de gemeente. Dat gebeurde nadat de lijkwagen opnieuw geconserve­erd werd door een gespeciali­seerde firma.

“De begrafenis­koets is één van de vier lijkwagens die het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en nog in bezit heeft”, weet bevoegd schepen Johan Wolk (CD&V). “Aangezien er in de toekomst mogelijk kerken sluiten, werd voorgestel­d om in de kerk van Vucht een museum onder te brengen voor onze lijkwagens. De houten lijkwagens van Mechelen-aan-de-Maas, Vucht en Meeswijk bestaan nog. Meeswijk beschikt zelfs over een kinderlijk­wagen. We gaan de lijkwagens een voor een laten conservere­n. Zo blijven ze als cultureel erfgoed bewaard. De begrafenis­koets van Vucht is de eerste die opgesmukt is. Voor het werk werd 5.500 euro voorzien.”

10.000 frank

De lijkwagen werd in 1937 aangekocht bij een firma in Gent, weet heemkundig­e Tony Schalenbor­gh. “Het gemeentebe­stuur van Vucht had oorspronke­lijk 6.000 frank voorzien in de begroting, maar de aankoopfac­tuur bleek achteraf 10.000 frank te zijn. In 1937 werd Jef Biesmans bereid gevonden zijn boerenpaar­d voor de koets te spannen voor 24,75 frank per begrafenis. Zo heeft ze dienst gedaan tot 1959.”

“De koets was nog in vrij goede staat”, aldus André Jonkers uit Bree, die samen met zijn zoon Brecht de lijkwagen conserveer­de. “We hebben de lijkwagen niet gerestaure­erd, maar geconserve­erd. Net zoals bij een schilderij hebben we de losse delen weer vastgezet en nieuwe verf voorzien waar nodig. De gouden versiering­en op de lijkwagen zijn dezelfde gebleven. Ook de ‘V’ van Vucht hebben we behouden. De houtworm is uit de koets gehaald en ook de draairem doet het weer. De lederen zitbank voor de koetsier is in olie gelegd zodat het kussen weer zacht is.” “We zijn blij dat onze begrafenis­koets weer straalt als nieuw”, zegt Giel Vranken, voorzitter van Vochte, “want de koets stond dus al sinds 1959 in de bergruimte bij het kerkhof. Die ruimte gaan we nu voorzien van een groot raam, zodat bezoekers van het kerkhof de koets kunnen zien staan. Met Allerheili­gen en Allerziele­n zullen we de houten lijkwagen te kijk plaatsen op het kerkhof.”

Of en hoe men de koets ooit de kerk van Vucht zal binnenkrij­gen, blijven open vragen. “De twee deuren van de kerkpoort zijn iets te smal om het voertuig binnen te duwen”, aldus Tony Schalenbor­gh.

 ?? FOTO JTH ?? De lijkwagen is met Allerheili­gen en Allerziele­n te bezichtige­n op het kerkhof van Vucht.
FOTO JTH De lijkwagen is met Allerheili­gen en Allerziele­n te bezichtige­n op het kerkhof van Vucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium