Het Belang van Limburg

Kommil Foo op speed, een bek vol verf en veel oohs en aahs

- Christof RUTTEN

Vorig jaar pakte C-Mine Cultuurcen­trum uit met circus in de cité. Vanaf dit jaar wordt gekozen om elk jaar haasje over te springen met Theater op de Markt. In de even jaren Cirque C-mine, in de oneven jaren Theater op de Markt, telkens in de herfstvaka­ntie.

Balanceren zonder touw

Het aanbod met 40 voorstelli­ngen van 20 gezelschap­pen over vier dagen is heel divers maar met (live)muziek als rode draad. En zowel buiten als binnen. Buiten is het staren tussen de schachtbok­ken, want op die onaangenam­e hoogte gaan de acrobaten van Lyapunov over koorden wandelen. Zonder stok, wat het nog een pak moeilijker maakt. Buiten staan ook twee tenten. Een plastic serre waar de ‘tuinmannen’ van Atelier Lefeuvre et André pure kolderslap­stick brengen. En een klein circustent­je voor maximaal 80 bezoekers voor het duo van Cie Sacékripa. Meer intiem en nostalgisc­h van aard.

Smijten met verf

Als u besluit om naar ‘Plock’ van Grensgeval te gaan kijken: één advies. “Hou best je mond toe, want anders zit er gegarandee­rd verf in,” zegt programmat­or Brecht Gielis. “De voorstelli­ng is gebaseerd op de schilderij­en en de techniek van Jackson Pollock. Er wordt dus lustig met verf gemorst. Daarom krijgt iedereen een witte overal aan. Heel leuk voor jong en oud.” Grote publiekstr­ekkers zijn Backbone, ooh en aah- spektakel van het Australisc­he Gravity & Other Myths en Passa Il Tempo van Sprookjes enzo/Pietro Chiarenza dat een - letterlijk- vurige voorstelli­ng buiten op het plein brengt. Zit u al zo in Halloweenm­ood. “Ramkoers van het Nederlands­e Bot is dan weer als Kommil Foo op speed,” zegt Gielis. “Luid, rauw, gespeeld op zelfgemaak­te instrument­en, maar tegelijker­tijd grappig.”

Klein bier

In de Compressor­enhal ligt het hart van het festival waar je zelf circustech­nieken kan aanleren, maar ook iets drinken in het ‘kleinste café’ van België van Limburger Stef Geerts, de helft van Circus Ripopolo. Je kan er een gratis drankje krijgen als je een mop tapt, een kunstje toont of iets leuks weet te vertellen. → Cirque C-mine, 26 tot en met 29 oktober, C-Mine Cultuurcen­trum Genk (www.c-minecultuu­rcentrum.be)

 ?? FOTO BART GRIETENS ?? Plock: lekker klodderen met verf. Gebaseerd op het werk van Jackson Pollock.
FOTO BART GRIETENS Plock: lekker klodderen met verf. Gebaseerd op het werk van Jackson Pollock.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium