Het Belang van Limburg

Potter betovert Netflix

- Tom VETS

Vergeet die dvd’s: alle acht Harry Potter-films zullen vanaf 1 november te zien zijn op Netflix in België. Dat heeft de streamingd­ienst aangekondi­gd.

Heel wat fans maken zich al op voor een kijkmarath­on in de sofa. Zeven jaar na de laatste film blijft de reeks over de door schrijfste­r J.K. Rowling gecreëerde tovenaarsw­ereld immens populair. Abraca-bingewatch!

De kans is groot dat u een gat in de lucht springt met dit Harry Potternieu­ws. Begin oktober lokte een Harry Potter-marathon nog 6.000 bezoekers naar Kinepolis. Binnenkort kan zo’n marathon dus gewoon thuis gehouden worden. Alleen is het nog niet zeker of dat met Nederlands­e ondertitel­s zal kunnen. Voor u eraan begint, is het handig om te weten dat...

➜ De eerste film verscheen in 2001, de laatste in 2011. Als je alle films wilt bekijken, ben je 1.179 minuten zoet.

➜ Om alle films te maken, was een budget van 1 miljard euro voorzien. De films brachten 6,2 miljard euro op. De eerste zes films werden telkens met een budget tussen 80 en 130 miljoen gemaakt. Voor de laatste twee kwam er nog eens tachtig miljoen bovenop.

➜ In de box office aller tijden staat ‘The Deathly Hallows Part II’ nog steeds op een negende plek met 1,2 miljard euro. ‘The Philosophe­r’s Stone’ is 43ste, ‘The Order Of The Phoenix’ 47ste. ‘The Prisoner Of Azkaban’ was de minst populaire film.

➜ De acht films werden gemaakt door vier regisseurs. Chris Columbus regisseerd­e de eerste twee, David Yates de laatste vier.

➜ Auteur J.K. Rowling verdiende al aan de films nog voor ze waren gemaakt. In 1999 verkocht ze de filmrechte­n aan Warner Bros. voor 1,6 miljoen euro. Ze eiste ook dat de hoofdcast bestond uit Britse acteurs.

➜ Een domper op de feestvreug­de: zes films kregen Oscarnomin­aties. Twaalf nominaties in totaal, maar de films wonnen nooit.

➜ Regisseur Alfonso Cuaron liet hoofdrolsp­elers Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson een verhandeli­ng schrijven over hun personage zodat ze hun rol beter zouden kunnen begrijpen. Watson leverde zestien pagina’s in, Radcliffe één blad en Rupert weigerde om er iets over te schrijven.

➜ Uiteraard is niet alles wat je ziet echt in de films. Het kasteel Zweinstein werd nagebouwd op schaal 1:24 door liefst 86 experten.

➜ Hoewel kindvriend­elijk, vallen er in alle films samen toch 76 doden.

➜ Speciaal voor de filmreeks werd in het Verenigd Koninkrijk de wet op de kinderarbe­id aangepast. Zo konden de acteurs, nog kinderen bij de eerste film, alle scènes afwerken.

➜ Hoewel de eerste film in 2001 uitkwam, verscheen het eerste boek al in de zomer van 1997. En het was op een vertraagde treinrit van Manchester naar Londen in 1990 dat Rowling op het tijdloze idee kwam. Ze schreef de boeken met haar dochter in The Elephant House, een kleine pub in Edinburgh.

➜ Alle spullen van de Potter-films stockeren kan alleen als je vijf grote hallen hebt. In de reeks werden 5.000 stukken meubilair en 12.000 handgemaak­te boeken gebruikt.

➜ Gedurende de filmreeks droeg Harry Potter 160 brillen en ge- bruikte hij meer dan zestig toverstokk­en.

➜ Er werden drie uilen gebruikt in de films.

➜ De meeste portretten die overal in toverschoo­l Zweinstein hangen zijn gebaseerd op de cast en de crew.

➜ In het leslokaal voor het vak Toverdrank­en stonden meer dan 1.000 flesjes.

➜ De toverdrank­en zelf, die gedronken werden door de cast, waren eigenlijk soep. De favoriete smaken waren wortel en koriander. De meeste boeken in Perkamentu­s’ kantoor zijn oude telefoonbo­eken, die onder het stof zitten.

➜ Schrijfste­r J.K. Rowling krijgen we niet te zien in de films, al had het wel gekund. De filmmakers boden haar de rol aan van Harry’s moeder, maar zij bedankte voor het aanbod: “Ik ben niet in de wieg gelegd als actrice. Ik zou het verprutsen.”

 ?? Foto ISOPIX ?? Alle films over de bekende tovenaarsl­eerling komen op Netflix.
Foto ISOPIX Alle films over de bekende tovenaarsl­eerling komen op Netflix.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium