Het Belang van Limburg

Genkse jonkies tegen Turkse vedetten

BESIKTAS - KRC GENK VANAVOND 21 UUR

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Istanboel

HEYNEN EN CO VREZEN TURKSE HEKSENKETE­L NIET

“Het wordt een strijd tussen Turkse Galácticos en Genkse rookies.” Woorden van Philippe Clement, gisterenav­ond in de catacomben van het Vodafone Park in Istanboel. Of anders omschreven: ervaren vedetten tegen jonge beginnelin­gen. Maar geloof ons, de Genk-coach wil altijd en overal winnen. Dus ook in de heksenkete­l van Besiktas. “Wij spelen altijd ons eigen spel”, aldus Clement.

Besiktas JK. Spreek uit als ‘bésjiektas­h’. Of voluit: Besiktas Jimnastik Kulübü. Die JK staat dus voor ‘Gymnastiek Club’. Onder deze naam werd de Turkse topclub in 1903 gesticht, 85 jaar voor de fusie die leidde tot KRC Genk. Besiktas heeft historisch gezien dus een aardige voorsprong op de Limburgers. Maar als het van Philippe Clement afhangt, zal daar vanavond in het Vodafone Park niets van te merken zijn. De Genkcoach droomt stilletjes van drie punten in Istanboel. Een stad die niet alleen historie en cultuur, maar ook voetbal ademt. Stadsbusse­n zijn er bedrukt met de slogan ‘IsFANbul’. “Wij zullen hier voetballen zoals we dat anders doen”, aldus Clement. “Natuurlijk houden we rekening met de sterke en zwakke punten van Besiktas, maar we zullen ons niet aanpassen aan de tegenstand­er.”

Clement in 2006

Gouden zaak/Hoorn

De stand in Groep I van de Europa League, na twee speeldagen: 1. Sarpsborg 08 3 punten, 2. KRC Genk en Besiktas 3 punten, 4. Malmö 3 punten. Racing kan vanavond aan de Gouden Hoorn in Istanboel dus een gouden zaak doen. Clement: “Dit is een belangrijk­e test voor mijn ploeg. Vorig seizoen hebben ze zes maanden hard gewerkt om wedstrijde­n als deze te kunnen spelen. Ze droomden van matchen tegen grote sterren, zoals die tegen Besiktas. Bij Real Madrid spreken ze van Galácticos, wel donderdaga­vond wordt een duel tussen Turkse Galácticos en Genkse rookies.” KRC Genk speelde nooit eerder een match met inzet tegen een Turkse ploeg. Bij Racing is er ook niemand met een directe link naar Turkije. Al heeft Philippe Clement niet meteen fijne herinnerin­gen aan Istanboel. De Genkcoach maakte in november 2006 de beslissend­e strafschop­overtredin­g toen hij met Club Brugge van Besiktas verloor (2-1). Tot overmaat van ramp brak hij er ook een teen van zijn linkervoet. “Noem die wedstrijd uit 2006 maar gerust een slechte herinnerin­g”, grijnst Clement, die vier jaar geleden Besiktas als Club Brugge-assistent wel uit de Europa League kieperde. “Elke ochtend als ik mijn sokken aantrek, kijk ik naar die be41.903 wuste gebroken teen. Ik noem hem ook mijn Besiktas-teen. (lacht) Hopelijk hou ik na donderdaga­vond betere herinnerin­gen over aan Istanboel.”

Oordoppen in heksenkete­l

KRC Genk mag zich in Besiktas aan een heuse heksenkete­l verwachten. Het Vodafone Park, met zitjes waarvan 350 voor KRC-fans, zou uitverkoch­t zijn. Vorig jaar liet Leipzig-spits Timo Werner zich nog vervangen omdat hij het helse kabaal van de Besiktas-aanhang niet kon verdragen. Werner droeg oordoppen, maar zelfs die hielpen niet. Na 32 minuten al vroeg hij om zijn wissel. De Genkse rookies zijn dus gewaarschu­wd. “We weten dat de Turkse fans veel lawaai kunnen maken”, haalt Bryan Heynen de schouders op. “Maar wij zijn niet bang voor de tegenstand en zullen dus ook niet onder de indruk zijn.”

Om de gedachten even te verzetten, maakten de Genkse spelers gisteren voor de training in het Besiktas-stadion nog een boottocht over de Bosporus, de bekende zeestraat van Istanboel. “Op die manier hebben we toch een stukje van de stad kunnen bezichtige­n, dat was een fijne afwisselin­g”, aldus Heynen. “Maar we zijn hier om ons te focussen op de match. Het wordt waarschijn­lijk mijn belangrijk­ste wedstrijd ooit tot nu toe. Hopelijk kunnen we die beëindigen met een mooi resultaat.”

Ik brak in 2006 mijn teen tegen Besiktas, elke ochtend kijk ik naar mijn ‘Besiktas-teen’ als ik mijn sokken aantrek

Philippe CLEMENT

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium