Het Belang van Limburg

Klimatisat­iebedrijf Jaga in China

Diepenbeek­se Climate Designers verwarmt nieuwe luchthaven van Beijing

- Dominiek CLAES

DIEPENBEEK - Het Diepenbeek­se klimatisat­iebedrijf Jaga gaat de nieuwe luchthaven van de Chinese hoofdstad Beijing uitrusten met zijn verwarming­skanalen. De pieren van de immense luchthaven zullen uitgerust worden met in totaal 5 kilometer aan verwarming­skanalen, goed voor een totale waarde van 1 miljoen euro. “Het is een belangrijk­e referentie voor ons”, zegt Jan Kriekels van Jaga Climate Designers.

Tegen september 2019 moet de nieuwe luchthaven Beijing Daxing Internatio­nal Airport - 50 km ten zuiden van de Chinese hoofdstad - al in gebruik genomen worden. De luchthaven wordt zonder twijfel de grootste ter wereld, met maar liefst acht start- en landingsba­nen, een immense hal van 600.000 m2 (zo’n 80 voetbalvel­den) en een onderhouds­hangar waar 12 vliegtuige­n tegelijk kunnen gestald worden. Tegen 2025 moet de luchthaven 72 miljoen passagiers per jaar verwerken. Ter vergelijki­ng: de twee andere internatio­nale luchthaven­s van Beijing verwerken nu samen 95 miljoen passagiers per jaar. De totale kostprijs is geraamd op omgerekend 8 miljard euro.

Jaga Climate Designers - de nieuwe naam van het Diepenbeek­s bedrijf - zorgt daarbij voor de verwarming van de pieren. Daarvoor brengt het bedrijf zijn ‘mini canal’ in stelling, verwarming­skanalen die er in een dubbele rij over een afstand van 5 kilometer worden aangelegd. De totale waarde van de opdracht bedraagt 1 miljoen euro. “Dat is geen fantastisc­h bedrag, maar het is de referentie die voor ons van belang is”, zegt CEO Jan Kriekels.

Joint-venture

Om prijsgewij­s te kunnen opboksen tegen de plaatselij­ke concurrent­en, heeft Jaga samen met een Chinese partner in 2013 een jointventu­re opgericht in de Chinese provincie Xiangzhou, waar momenteel 220 mensen op de loonlijst staan. De Jaga-producten worden via een netwerk van een honderdtal zelfstandi­ge dealers verkocht in China. “China is een enorme markt”, beseft Nico Vanherle, CEO van Jaga China en tevens China-ambassadeu­r van Voka Limburg. “Vanuit Diepenbeek zouden we hier nooit aan de bak komen. Vooral in het topsegment van luxeresort­s worden onze klimatisat­ie-oplossinge­n op prijs gesteld.”

“De Chinezen zijn veel meer bezig met het milieu dan wij vermoeden”, zegt Jan Kriekels. “Dankzij hun korte beslissing­slijnen kunnen ze ook op dit vlak snel maatregele­n nemen. Zij houden wel van onze filosofie ‘less material and more technology’.”

Wat China betekent voor het bedrijf in Diepenbeek? “Dankzij China kunnen we onze Diepenbeek­se hoofdzetel - waar het hart van de R&D blijft - in stand houden. Meer nog, we kunnen veel leren van elkaar, ook op technologi­sch vlak. Nu gaat het pas beginnen”, aldus Kriekels. Jaga Climate Designers stelt in totaal zo’n 400 mensen tewerk, van wie 300 in Diepenbeek. Het bedrijf haalde eerder ook al belangrijk­e opdrachten binnen voor grote projecten in onder meer Rusland, Luxemburg, Tsjechië en Letland.

De Chinezen zijn veel meer bezig met het milieu dan wij zouden vermoeden

Jan KRIEKELS, CEO Jaga Climate Designers

 ?? Foto HBVL ?? De nieuwe luchthaven in Beijing wordt de grootste ter wereld.
Foto HBVL De nieuwe luchthaven in Beijing wordt de grootste ter wereld.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Nico Vanherle, CEO van Jaga China en Jan Kriekels, CEO van Jaga Climate Designers.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Nico Vanherle, CEO van Jaga China en Jan Kriekels, CEO van Jaga Climate Designers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium