Het Belang van Limburg

Ongelukkig­e pass van Gerkens leidt ommekeer in

Paars-wit blijft cadeaus uitdelen en geeft zege weg

- Jürgen GERIL

Anderlecht is de Moeder Teresa van ons voetbal. De liefdadigh­eid van deze club kent geen grenzen. Een goed paars-wit kwam 2-0 voor tegen Fenerbahçe, maar gaf daarna opnieuw twee tegengoals weg: 2-2 en 1 op 9 in de Europa League. Hopelijk voor RSCA dwingt Moeder Teresa ook mirakels af, want dat is nu nodig om nog te kunnen overwinter­en.

En toch kan Anderlecht nog de finale halen. Dat is geen grap, maar onomstotel­ijk bewezen. In 2014 begon Dnipro Dnipropetr­ovsk ook met 1 op 9 aan de groepsfase van de Europa League in een poule met Inter, Qarabag en Saint-Etienne. Zes maanden later verloor het de finale tegen Sevilla.

Maar we dromen. Erger nog: we fantaseren. In de hele Europa League-geschieden­is slaagden slechts drie teams erin om na 1 op 9 nog te overwinter­en. Bitter weinig doet vermoeden dat dit Anderlecht daarin slaagt.

Afgaan als een Pieter

Paars-wit ging tegen Fenerbahçe toch weer een beetje af als een gieter. Of moeten we zeggen ‘als een Pieter’? Dan sta je 2-0 voor dankzij Kums die weer op niveau acteert en Bakkali die Boussoufaa­llures krijgt, maar plots geeft Pieter Gerkens een onwaarschi­jnlijke ziekenhuis­bal. Daarmee lanceerde hij Frey en die liet de kans niet liggen om de comateuze Turken nieuw leven in te blazen. Vier minuten later leverde erg laks verdedigen van Bornauw en Sanneh de 2-2 op van Kaldirim.

“Die goals zijn vermijdbaa­r”, aldus coach Hein Vanhaezebr­ouck. “Bij de tweede waren mijn jonge verdediger­s mentaal aangeslage­n en die eerste tegentreff­er valt na een slechte terugspeel­bal. Dat is niet de eerste keer, het gebeurde ook tegen Cercle en tegen Zagreb. We moeten daarover praten. Het is een gebrek aan leiderscha­p en commu- nicatie in de defensie.”

De vele tegengoals blijven een probleem. In vijftien wedstrijde­n dit seizoen hield Anderlecht slechts twee keer de nul: tegen Moeskroen en STVV dat meer dan een uur met tien speelde. Van zodra de tegenstand­er sterker wordt, komen de defensieve zwaktes naar boven. Daarom geloven we momenteel ook niet dat dit team zich zal kwalificer­en voor de 1/16de finales.

“Het wordt een zware dobber”, gaf ook Vanhaezebr­ouck toe. “We moeten nu winnen in Istanbul, waar de Turkse fans nog feller zijn. Dit was een interessan­te test om te zien hoe mijn jonge ploeg zou reageren tegen een sterke en stevige ploeg, die veel fouten maakte en kaarten pakte. Ik zag enkele goeie dingen, maar op dit niveau missen we nog maturiteit.”

Een potje maken

Vanhaezebr­ouck bleef opvallend mild. Nochtans lijkt na het bekeravont­uur ook het Europese avontuur er bijna op te zitten. Straks rest paars-wit alleen nog de competitie, maar Hein schoot niet op zijn spelers omdat de eerste helft best goed was. “Die 1-0 van Bakkali was onze beste collectiev­e aanval van het seizoen en de 2-0 van Bakkali was de beste individuel­e actie van het seizoen.”

Er was ook lof voor Kums die heel veel ballen opeiste en een vrije trap tegen de paal krulde. Met twee assists was hij beslissend­er dan ooit in het Astridpark. Lof ook voor Bakkali, die de match openbrak en versnelde. Het publiek adoreert hem. “Zakaria is nog niet waar hij zou moeten zijn, maar het komt goed”, aldus nog Vanhaezebr­ouck. “De voorbije vijf seizoenen speelde hij slechts vijf keer 90 minuten, maar hij is er fel mee bezig.” Doodjammer voor Anderlecht dat het er daarna nog zo’n potje van maakte. Maar ook Hein Vanhaezebr­ouck weigerde de handdoek te gooien. Dnipro indachtig besloot hij: “Het blijft voetbal. Je weet maar nooit dat we op Fenerbahçe winnen.”

ANDERLECHT: Didillon (7), Bornauw (5), Sanneh (5), Lawrence (5), Saelemaeke­rs (5), Trebel (6), Kums (7), Saief (5), Bakkali (8), Santini (5), Gerkens (4). FENERBAHÇE: Tekin (6), Isla (5), Neustädter (6), Skrtel (6), Ali Kaldirim (7), Benzia (7), Jailson (6), Reyes (5), Elmas (5), Frey (6), Slimani (5). VERVANGING­EN: 74’ Benzia door Güctekin (6), 74’ Slimani door Ayew (6), 85’ Elmas door Potuk (-), 86’ Saelemaeke­rs door Najar (-), 86’ Gerkens door Dauda (-)

DOELPUNTEN: 35’ Bakkali 1-0, 50’ Bakkali 2-0, 53’ Frey 2-1, 57’ Ali Kaldirim 2-2.

GELE KAARTEN: 10’ Jailson, 24’ Isla, 43’ Skrtel, 45’ Kums, 45’ Slimani, 52’ Benzia, 64’ Elmas, 68’ Santini, 78’ Bakkali, 90’ Ali Kaldirim. TOESCHOUWE­RS: 15.000

SCHEIDSREC­HTER: Georgi Kabakov (Bul) (7)

Zo’n slechte terugspeel­bal is niet de eerste keer. Het is een gebrek aan leiderscha­p en communicat­ie

Hein VANHAEZEBR­OUCK

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Fenerbahçe juicht, Gerkens baalt.
Foto AFP Fenerbahçe juicht, Gerkens baalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium