Het Belang van Limburg

Simons haalt Warhol in huis

Neerpeltse ontwerper bij Calvin Klein opent expo met exclusieve kunstwerke­n

- Marij WYERS

NEW YORK/NEERPELT - Vandaag opent ontwerper Raf Simons, afkomstig uit Neerpelt, een indrukwekk­ende tentoonste­lling van popart-grootheid Andy Warhol (1928-1987) bij zijn modehuis Calvin Klein in New York. Niet de bekende soepblikke­n of Marilyn Monroe’s maar 48 van de 102 abstracte zeefdrukke­n van het iconische werk ‘Shadows’ uit 1979 worden uitzonderl­ijk getoond. Voor Raf Simons (50) is kunst essentieel. De creatief directeur bij Calvin Klein drong al van bij zijn aantreden in 2016 aan op een deal met het Warhol-archief.

Raf Simons liet al zelfportre­tten van de popart-meester drukken op de Calvin Klein (CK)-jeans. De Neerpelten­aar staat bekend om zijn passie voor kunst. Voor zijn collecties werkt hij graag samen met kunstenaar­s, onder wie Sterling Ruby, en hij laat zich door hen inspireren. Voor Calvin Klein wilde hij een link leggen met de baanbreken­de Warhol. “Het is de connectie tussen een groot Amerikaans kledingmer­k en een groot Amerikaans­e artiest wiens werk ging over dingen die relevant zijn voor Calvin Klein”, zo zegt Raf Simons in een interview met de New York Times. “Ik wist dat Calvin al samenwerki­ngen had met artiesten als Donald Judd en Dan Flavin - minimalist­ische kunst - omdat hij zelf een minimalist was. Andy Warhol stond midden in de hedendaags­e omgeving. Zijn visie, zijn obsessie voor sterren en beroemdhed­en en zijn gevoel voor commercie waren heel democratis­ch. Ook Calvin is heel democratis­ch.”

Voor Raf Simons gaat de genialitei­t van Warhol veel verder dan Campbell’s Soup. Hij toont alle kanten van de maatschapp­ij, commerciël­e producten als soepblikke­n, beroemdhed­en als Marilyn Monroe, maar ook de donkere kanten. Vandaar dat de ontwerper meent dat Warhols kunst veel waarheden vertelt over de Verenigde Staten.

Kunstbezit­ter

De modeontwer­per bezit zelf ook een indrukwekk­ende kunstcolle­ctie. In zijn penthouse in New York hangt topwerk van Cady Noland, Cindy Sherman, Rosemarie Trockel, Isa Genzken en zijn kameraad Sterling Ruby. Er staan keramiek lampen van Le Corbusier en keramiek van Picasso. “Natuurlijk had ik graag mijn eigen Warhol gehad”, zegt Simons in de New York Times. “Meer bijzonder iets uit de ‘Death and Disaster’ serie, of ‘Electric Chair’. Niet om de horror en het geweld. Net als Warhol voel ik mij meer aangetrokk­en tot kunst die niets te maken heeft met beroemdhed­en, omdat mijn wereld al draait om bekende mensen”, verduideli­jkt Simons. Zijn fascinatie voor kunst begon al als tiener in Neerpelt, zo vertelt hij in de Amerikaans­e krant, toen nog via tv-programma’s over tentoonste­llingmaker Jan Hoet. Simons, die industriee­l design studeerde in Genk, geeft aan dat voor hem kunst belangrijk­er is dan mode. “Soms denk ik dat het heel aangenaam moet zijn om ideeën naar buiten te brengen, zonder rekening te moeten houden met een systeem of een commerciël­e structuur.”

Mijn fascinatie voor kunst begon al als tiener in Neerpelt, toen nog via televisiep­rogramma’s over Jan Hoet

Raf Simons, ontwerper bij

modehuis Calvin Klein

 ?? FOTO BELGA ?? Bij Calvin Klein in New York zijn uitzonderl­ijk abstracte werken van Andy Warhol te bezichtige­n. Het werk Shadows (1976) bestaat uit 102 zeefdrukke­n met dynamische kleurverva­gingen.
FOTO BELGA Bij Calvin Klein in New York zijn uitzonderl­ijk abstracte werken van Andy Warhol te bezichtige­n. Het werk Shadows (1976) bestaat uit 102 zeefdrukke­n met dynamische kleurverva­gingen.
 ?? FOTO HBVL ?? Voor zijn jeanscolle­ctie bij Calvin Klein liet Raf Simons zelfportre­tten drukken van Warhol.
FOTO HBVL Voor zijn jeanscolle­ctie bij Calvin Klein liet Raf Simons zelfportre­tten drukken van Warhol.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium