Het Belang van Limburg

Nog tot zondagmorg­en staking op Zaventem

Aviapartne­r legt zeker tot zondagocht­end werk neer in Zaventem

- Tommy HUYGHEBAER­T/Jef POPPELMOND­E/Kristof SIMOENS

ZAVENTEM - Vanochtend zitten vakbonden en directie van Aviapartne­r opnieuw samen om een oplossing te vinden voor het sociaal conflict dat donderdag uitbrak, aan de vooravond van de Allerheili­genvakanti­e. Zo’n tweehonder­d vluchten werden al geannuleer­d en een veertigtal omgeleid. Volgens de touroperat­oren kan de staking tot wel 50.000 Belgische vakantiega­ngers treffen.

De staking van de bagageafha­ndelaars bij Aviapartne­r op Zaventem duurt al zeker tot zondagocht­end 6 uur. “Aviapartne­r had eerst gecommunic­eerd dat het tot zaterdag 6 uur geen vluchten meer zou behandelen, maar dat is nu met een dag verlengd”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport.

Deze voormiddag zitten bonden en directie opnieuw samen. “We zijn onze punten opnieuw aan het oplijsten om de directie nogmaals de kans te geven om er iets mee te doen tegen de hervatting van de onderhande­lingen morgenvroe­g”, bevestigde Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB nadat een tweede overleg op niets was uitgedraai­d. Negen maanden geleden legden de bagageafha­ndelaars het werk ook al eens neer. Toen kwam er een “zeer goed” en “waterdicht” akkoord uit de bus, klonk het destijds bij de christelij­ke vakbond. Intussen weet Bjorn Vanden Eynde van ACV wel beter. “Wij hebben de afgelopen maanden nog maar eens mogen vaststelle­n dat waterdicht­e akkoorden met Aviapartne­r zo lek zijn als een zeef.” “We hebben sindsdien zes verzoening­spogingen met de directie achter de rug”, zegt Sandra Langenus van ABVV-BTB. “In plaats van stappen vooruit te zetten, gingen we achteruit.”

Premie te laat

Druppel die de emmer deed overlopen was een “laattijdig­e en onvolledig­e uitbetalin­g van een premie”, aldus de bonden, die al langer het personeels­tekort en het gebrek aan respect en overleg hekelen.

Bij de duizenden vakantiega­ngers die hun vlucht vertraagd of afgelast zien of zonder bagage moeten vertrekken, kan de actie op weinig begrip rekenen. “Ik weet dat wij de afgelopen jaren al vaak gestaakt hebben”, geeft Bjorn Vanden Eynde toe. ‘En we begrijpen dat de passagiers boos zijn. Maar wat moeten wij anders? We hebben alles uit de kast gehaald, maar tegen de verrotting­sstrategie van de directie kunnen we niet op.” Of zoals een anonieme werknemer het uitdrukte: “Ook wij vinden het heel erg dat mensen die een jaar hard hebben gewerkt niet op vakantie kunnen vertrekken. Dat is héél zuur voor die mensen. Maar mijn collega’s en ik zijn niet de oorzaak van hun ellende. Dat zijn onze bazen. De mensen moesten eens weten hoe wij moeten werken...”

De directie reageerde gisteren in een persberich­t “met verbazing op deze wilde staking”. Ze had naar eigen zeggen “vooraf geen aanwijzing­en gekregen dat er onrust was op de werkvloer”.

Wij zijn niet de oorzaak van de ellende. Dat zijn onze bazen. De mensen moesten eens weten hoe wij moeten werken Bagageafha­ndelaar Aviapartne­r

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Voor Brussels Airport zat er weinig anders op dan voor de tweede nacht op rij gestrande reizigers op te vangen.
FOTO AP Voor Brussels Airport zat er weinig anders op dan voor de tweede nacht op rij gestrande reizigers op te vangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium