Het Belang van Limburg

Gezinnen met kinderen moeten langer wachten op terugbetal­ing belastinge­n

- Werner ROMMERS / Tom LE BACQ

BRUSSEL - Bijna 800.000 gezinnen met kinderen moeten langer wachten op de terugbetal­ing van hun belastinge­n. “Als gevolg van een rechtszaak moeten we op deze aangiftes zestien gecomplice­erde simulatieb­erekeninge­n loslaten”, klinkt het bij de FOD Financiën, die wel meent dat alles in orde komt voor de uiterste termijn van 30 juni.

Oorzaak is een rechtszaak aangespann­en door een koppel, van wie een van de twee partners in het buitenland werkte. Volgens het koppel werden ze in ons land “fiscaal gediscrimi­neerd” en de rechtbank volgde die stelling. Gevolg? Bij de FOD Financiën moesten de programma’s voor het berekenen van de belastinge­n drastisch worden aangepast om deze discrimina­tie in de toekomst te vermijden. “Concreet betekent dit dat we voortaan voor de belastinga­angiftes van alle gezinnen met kinderen in ons land - 760.930 stuks - zestien verschille­nde berekening­en moeten uitvoeren. Enkel zo zijn we er zeker van dat de finale berekening die we opsturen - het aanslagbil­jet dus - het meest voordelig is voor de belastingp­lichtige”, aldus Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën.

Voortaan langer wachten

De nieuwe, complexere manier van werken heeft wel gevolgen. Boekhouder­s kregen te horen dat gezinnen met kinderen voortaan langer moeten wachten dan normaal, vooraleer ze hun aanslagbil­jet in de bus vinden.

De FOD Financiën nuanceert: “We zijn wettelijk verplicht om vóór 30 juni volgend jaar het definitiev­e aanslagbil­jet te versturen. Dus van een vertraging kan je vandaag nog lang niet spreken.” Al geeft de overheidsd­ienst toe dat het behandelen van de dossiers van bijna 800.000 gezinnen “langer in beslag neemt”, waardoor deze gezinnen niet bij de eersten in de rij zullen zijn om hun aanslagbil­jet te ontvangen. “We menen echter dat het beter is voor de belastingp­lichtige om van ons meteen de juiste, meest voordelige berekening te krijgen toegestuur­d, dan dat er snel-snel een berekening gebeurt die eventueel later nog voor discussie vatbaar is”, aldus Adyns. Alleenstaa­nden of gezinnen zonder kinderen hoeven geen uitstel te vrezen, integendee­l. “Globaal genomen hebben we dit jaar al 430.000 belastingb­erekeninge­n meer uitgestuur­d dan op hetzelfde moment vorig jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium