Het Belang van Limburg

“Zonder die overval had Anna nog geleefd”

Peerse vrouw (75) sterft twee maanden na brutale overval, gerecht onderzoekt verband

- Koen SNOEKX

PEER - Het gerecht onderzoekt of er een oorzakelij­k verband is tussen de dood van de Peerse Anna Geerts (75) en de overval waar ze in december vorig jaar het slachtoffe­r van was. Anna en haar man Gerard Vandersand­en (75) werden op 23 december 2017 brutaal overvallen door twee gemaskerde mannen in hun huis in Kleine Brogel. Amper twee maanden later stierf de vrouw. De twee inbrekers werden enkele weken geleden opgepakt, één van hen zit in de gevangenis van Hasselt. Als het oorzakelij­k verband aangetoond kan worden, riskeren de daders tot 15 jaar cel. Gerard Vandersand­en hoopt op gerechtigh­eid. “Zonder die overval had Anna vandaag nog geleefd”, zucht hij.

Op 23 december 2017, om 7 uur in de ochtend, horen Gerard Vandersand­en (75) en zijn vrouw Anna Geerts (75) hun hond hevig blaffen in de tuin achter hun huis in Kleine Brogel. Gerard gaat een kijkje nemen en staat plots oog in oog met twee gemaskerde mannen. Eén van hen valt Gerard onmiddelli­jk aan met een knuppel en takelt hem zwaar toe. Het gevecht verplaatst zich naar de veranda van het huis, waar Anna de politie probeert te bellen, maar één van de overvaller­s rukt de telefoon uit haar handen. Anna kan nog één van de overvaller­s zijn muts aftrekken, maar die plant daarop een bijl in de keukentafe­l.

Pas wanneer Gerard erin slaagt om zijn luchtbuks te pakken die stond in een hoek van de veranda, maar was niet geladen - slaan de overvaller­s zonder buit op de vlucht. Gerard blijft zwaar gehavend achter met blauwe plekken en kneuzingen over zijn hele lijf. Zijn vrouw Anna is in shock.

Medisch verslag

In de nasleep van de overval gaat het van kwaad naar erger met Anna. “Ze kon niet meer slapen en ze at ook niet meer”, zegt Gerard. “Ze klaagde ook over pijn aan haar hart en haar arm. We zijn verschille­nde keren met haar naar de dokter gegaan, maar het beterde niet.” Zeven weken na de overval wordt Anna met spoed opgenomen in het Mariazieke­nhuis in Overpelt, waar ze op de intensieve zorgafdeli­ng belandt. “Ze was 15 kilo afgevallen en aan het einde van haar Latijn. Zes dagen later, op 18 februari, is ze gestorven.” In het medisch verslag van Anna Geerts spreekt de arts van een hartfalen. Maar in datzelfde verslag maakt hij ook melding van een “posttrauma­tisch stresssynd­room dat na een recente overval nog steeds aanwezig is.” Gerard is ervan overtuigd dat zijn vrouw gestorven is ten gevolge van de overval. “Voor die overval ging alles nog goed met Anna”, zegt hij. “Maar daarna is ze helemaal ingestort en uiteindeli­jk overleden.”

Gerechtigh­eid

Enkele weken geleden, op 11 september, krijgt Gerard Vandersand­en goed nieuws. De politie heeft de twee overvaller­s gevat. “Tijdens de overval had één van die mannen in onze veranda de knoop van zijn broek verloren”, zegt Gerard. “Tijdens een huiszoekin­g bij een van de daders heeft de politie die broek zonder knoop gevonden. Ook de bijl, die in onze keukentafe­l werd geslagen, is tijdens de huiszoekin­g teruggevon­den. De schoenen en de knuppel die de overvaller­s gebruikten, hebben ze nadien in het kanaal vlakbij hun woonplaats gegooid.”

Overvaller E.C. (45) uit Neerpelt, die Gerard zwaar toetakelde, werd opgepakt en zit sindsdien in de gevangenis van Hasselt. Overvaller R.M. (39) uit HamontAche­l, die met de bijl op de keukentafe­l sloeg en de telefoon uit Anna haar handen trok, werd opgepakt maar nadien voorwaarde­lijk vrijgelate­n. Nu de overvaller­s gevat zijn, hoopt Gerard op gerechtigh­eid. “Ik ben ervan overtuigd dat die overvaller­s verantwoor­delijk zijn voor het overlijden van mijn vrouw”, zegt hij.

15 jaar cel

Het gerecht onderzoekt nu of er een oorzakelij­k verband is tussen de dood van Anna Geerts en de brutale overval. “Afgelopen dinsdag hebben we de raadkamer om een onderzoek bevolen en die is op onze vraag ingegaan”, zegt Jo Muylle, advocaat van Gerard Vandersand­en. Als het oorzakelij­k verband bewezen wordt, heeft dat grote gevolgen voor de overvaller­s. Ze riskeren dan immers tot 15 jaar gevangenis­straf, in plaats van 5 jaar.

De zaak van Anna Geerts doet denken aan die van Togolees Raphaël Mensah die in 2006 in Brugge zwaar werd toegetakel­d door enkele skinheads. Mensah stierf tien maanden later aan een longemboli­e. Ook toen sprak de familie van het slachtoffe­r van een oorzakelij­k verband tussen de aanval op Mensah en zijn overlijden. De rechter volgde die redenering toen echter niet omdat er geen honderd procent zekerheid was.

“In die zaak lag er tien maanden tussen de aanval en het overlijden van het slachtoffe­r”, zegt advocaat Jo Muylle. “Hier bedraagt die termijn slechts twee maanden.” Gerard Vandersand­en, die tot vandaag nachtmerri­es heeft door de overval en nog altijd pijn heeft aan zijn hand, is alvast overtuigd. “Zonder die overval had mijn vrouw Anna vandaag nog geleefd”, zegt hij.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Anna en Gerard, vlak na de brutale overval in december 2017. De vrouw stierf twee maanden later.
FOTO GEERT VAN BAELEN Anna en Gerard, vlak na de brutale overval in december 2017. De vrouw stierf twee maanden later.
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Gerard Vandersand­en (75) bij een foto van zijn vrouw Anna Geerts (75). “Na de overval is ze helemaal ingestort en uiteindeli­jk overleden”, zegt Gerard, die nu hoopt op gerechtigh­eid.
Foto DICK DEMEY Gerard Vandersand­en (75) bij een foto van zijn vrouw Anna Geerts (75). “Na de overval is ze helemaal ingestort en uiteindeli­jk overleden”, zegt Gerard, die nu hoopt op gerechtigh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium