Het Belang van Limburg

Milde straf voor Overpelten­aar zonder seksuele remmingen door arbeidsong­eval

-

OVERPELT - Een 41-jarige man uit Overpelt heeft een voorwaarde­lijke straf gekregen nadat hij seksueel contact probeerde te leggen met minderjari­ge meisjes. De rechtbank heeft er begrip voor dat de man na een arbeidsong­eval aan het “frontaal syndroom” lijdt. Als gevolg daarvan vallen bij hem alle seksuele remmingen weg.

Een opmerkelij­k proces in de rechtbank van Hasselt vrijdag. Kris C. uit Overpelt stond er onder meer terecht voor het bezit van kinderporn­o en het seksueel benaderen van minderjari­ge meisjes via het internet. Twee meisjes van amper dertien en veertien jaar oud werden in juni 2014 via sociale media door de veertiger benaderd. De man stelde hen seksueel getinte vragen en vroeg de kinderen ook om naaktfoto’s. Zelf stuurde hij foto’s waarop zijn geslachtsd­elen zichtbaar waren.

Ook op café staarde hij volgens het onderzoek zonder gêne jonge vrouwen op een opdringeri­ge manier aan. C. deed zichzelf voor als een seksgod. Hij beweerde soms ook een profession­ele gigolo en stripper te zijn.

Stuurloos en ongeremd

De man heeft de feiten nooit ontkend. “Maar mijn cliënt had in 2005 als elektricie­n een zwaar arbeidsong­eval”, verklaarde zijn advocaat.” Daarbij liep hij hersenscha­de op aan de frontaalkw­ab. “Door die hersenscha­de is hij stuurloos en ongeremd geworden. Zijn karakter veranderde volledig.”

De man zei zelf aan de rechter dat hij inzag dat hij fout was, maar dat hij ondertusse­n medicatie neemt voor zijn problemati­ek. Een deskundige bevestigde zijn ziekte ook. De rechtbank veroordeel­de Kris C. uiteindeli­jk tot achttien maanden cel. Vanwege zijn medische aandoening is de straf voorwaarde­lijk, zolang hij zich goed blijft begeleiden. “Medicatie moet ervoor zorgen dat hij zijn impulsen onder controle kan houden”, stelde de rechter.

Gênant gedrag

Volgens neuroloog Gert Cypers gebeurt het wel vaker dat patiënten na een ongelukkig­e val plots onaangepas­t seksueel gedrag vertonen. “Het frontaal syndroom kan ontstaan na een val op het voorhoofd of door een tumor in de frontale kwabben”, zegt hij. “De frontale kwabben van de hersenen staan in voor onder meer planning en organisati­e, impulsen, gedrag en emoties. Een aandoening kan dus een grote impact hebben. Een van de gevolgen is dat sommige mensen zeer gênante dingen gaan doen. Dat kan zich bijvoorbee­ld uiten in seksuele ontremming of het verliezen van elementair­e beleefdhei­d, zoals tafelmanie­ren.” Medicatie kan inderdaad helpen, bevestigt Cypers. Maar één pilletje doet geen wonderen. “Onze hersenen zijn een netwerk van honderd miljard neuronen. Dat complexe netwerk kan niet door één pilletje opgevangen worden. Maar het zorgt wel zeker voor een verminderd­e drift.”

 ??  ?? Door een val liep de man hersenscha­de op. Zijn voorhoofds­kwab, of frontale kwab, raakte ontregeld.
Door een val liep de man hersenscha­de op. Zijn voorhoofds­kwab, of frontale kwab, raakte ontregeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium