Het Belang van Limburg

Group Machiels: “Tien jaar aan gewerkt, 10 miljoen geïnvestee­rd”

- Liliana CASAGRANDE

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De Raad van State heeft de plannen voor het recyclagep­roject op de Remostortp­laats vernietigd: een Europees beschermd zomereiken­bos omhakken voor de bouw van een plasmaoven kan niet. “Hun milieu- en bouwvergun­ningen zijn nu niets meer waard”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoep­el. “We zijn erg ontgoochel­d”, reageert Yves Tielemans van Group Machiels, uitbaters van het Remostort.

De plannen van het Closing The Circle-project van Group Machiels zijn erg ambitieus: ze willen het stort tussen Helchteren en Lindeman (Heusden-Zolder) afgraven en het afval ter plaatse sorteren. Wat niet gerecyclee­rd kan worden, zou in een plaatselij­ke oven worden verbrand. De enige overblijve­nde reststoffe­n zijn dan waterstof en plasmastee­n. De ontwikkeli­ng van die techniek heeft al 10 miljoen euro gekost: 7 miljoen euro van Machiels en 3 miljoen van onder meer het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. In 20 jaar tijd wil Group Machiels 18 miljoen ton afval behandelen.

In een eerste fase zouden ze een demo-installati­e bouwen waarin elk jaar 30.000 ton niet-recycleerb­aar afval verwerkt zou worden: 15.000 ton uit het Remostort en evenveel van buitenaf. Na 20 jaar zou de hele site van 200 hectare natuurgebi­ed worden.

Het project is ook opgenomen in SALK, het plan voor de sociaaleco­nomische heropbouw van Limburg na de Fordsluiti­ng. Want Closing The Circle zou volgens Machiels 250 à 300 jobs opleveren, al stonden er in de milieuverg­unning niet meer dan 100 jobs vermeld. Machiels kon voor de vergunning­en dus rekenen op een welwillend­e overheid.

Natuur, maar wanneer?

Maar ook al heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) na een eerder negatief advies van de Raad van State in januari 2017 het ruimtelijk plan aangepast, dat heeft toch niets uitgehaald zo blijkt nu uit het laatste arrest van de Raad van State. Zowel het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan als het milieueffe­ctenrappor­t liggen in de vuilnisbak.

De aanpassing ging over een tegenstrij­digheid tussen milieurapp­ort en ruimtelijk plan. In het milieurapp­ort stond dat ze 20 jaar nodig hadden alvorens alles weer natuurgebi­ed zou worden, in het ruimtelijk plan stond geen termijn.

Toekomstig bos

Het probleem is een bos in het uiterste oosten van het terrein. Dat moet sneuvelen voor de plasmaoven en voor andere gebouwen waar het afval gescheiden en gerecyclee­rd wordt. Maar dat bos is opgenomen in de Europese Natura 2000 habitatkaa­rt en is biologisch zeer waardevol. In het milieurapp­ort werd het kappen van het bos afgedaan als “tijdelijk verlies aan natura 2000-habitat” en zou die oppervlakt­e “niet significan­t” zijn. Maar hét argument was toch dat het gebied na 20 jaar weer natuur zou worden. Dat klopt volgens de Raad van State niet, die zich daarvoor baseert op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Je kan toekomstig bos niet inzetten bij de huidige beoordelin­g.

We zijn heel ontgoochel­d. We geloven erg in het afgraven en recycleren van stortplaat­sen

Yves TIELEMANS Group MACHIELS

Noord-Zuidverbin­ding

De plannen sneuvelen trouwens om dezelfde redenen als die voor de omleidings­weg voor de NoordZuidv­erbinding. Dat tracé liep door hetzelfde habitatgeb­ied waardoor 0,12 hectare van ditzelfde “oud zuurminnen­d bos op zandvlakte met quercus robur” zou sneuvelen.

“We zijn erg ontgoochel­d”, reageert Yves Tielemans van Group Machiels. “We hebben al 10 jaar in dat project geïnvestee­rd en we geloven ook heel erg in het afgraven en recycleren van stortplaat­sen. Wat we gaan doen, weten we nog niet. We gaan in elk geval het arrest verder bestuderen.”

 ?? HBVL ?? Een impressie van hoe de plasma-oven eruit gezien zou hebben.FOTO
HBVL Een impressie van hoe de plasma-oven eruit gezien zou hebben.FOTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium