Het Belang van Limburg

Droogte erkend als landbouwra­mp

Totale schade wordt op 457 miljoen euro geraamd

- Ruben STEEGEN

HASSELT - De Vlaamse regering heeft de droogte van afgelopen zomer erkend als landbouwra­mp. In totaal zijn zo’n 12.000 Vlaamse landbouwer­s - onder wie 2.518 Limburgse boeren - getroffen, goed voor een schadebedr­ag van ruim 450 miljoen euro. Toch zal slechts een klein deel daarvan worden vergoed.

De uitzonderl­ijk warme en droge periode tussen 2 juni en 6 augustus 2018 was bijzonder slecht nieuws voor de Vlaamse landbouw. De groei van de gewassen bleef achter en door het captatieve­rbod konden boeren zonder waterput bovendien niet sproeien. Op basis van bevraginge­n door de steden en gemeenten wordt de totale landbouwsc­hade nu op 457 miljoen euro geraamd. Minstens 12.000 landbouwer­s zijn getroffen. In onze provincie gaat het om 2.516 schadeclai­ms, zo blijkt uit rondvraag van de provincie. De meeste Limburgse meldingen kwamen van boeren uit Peer (233), Meeuwen-Gruitrode (202), Bocholt (153) Bree (150), SintTruide­n (113) en Maaseik (110). Landbouwer­s hebben nu drie maanden om een dossier in te dienen. Volgende teelten en gewassen komen in aanmerking voor een schadeverg­oeding: fruit, groenten, akkerbouwg­ewassen, nijverheid­sgewassen, voedergewa­ssen, sierteelt en boomkweek.

Vorstramp

Hoewel de totale landbouwsc­hade bijna een half miljard euro bedraagt, staat nu al vast dat slechts een klein deel daarvan zal worden vergoed. De Vlaamse regering voorziet de komende twee jaar precies 55 miljoen voor de uitbetalin­g van schadeverg­oedingen. In totaal verwacht landbouwmi­nister Joke Schauvlieg­e (CD&V) iets meer dan 70 miljoen euro uit te keren, wat neerkomt op 15% van de schade. “Daarvoor baseren we ons op onze ervaringen na de verwerking van de dossiers van de vorstramp van 2017”, verduideli­jkt Jan Pauwels, woordvoerd­er van de minister. “In overeenste­mming met de Europese regels rond staatssteu­n kunnen schadelijd­ers waarbij minder dan 30% van de oogst werd getroffen sowieso niet worden vergoed. De maximum schadeverg­oeding per landbouwer bedraagt 62.400 euro.” Schauvlieg­e hoopt dat de betalingen zo snel mogelijk doorkomen. “Ik heb mijn diensten opgedragen om prioriteit te geven aan de afhandelin­g van deze schadedoss­iers.”

Provincie

Inge Moors (CD&V), Limburgs gedeputeer­de van landbouw, is tevreden dat de droogte als ramp wordt erkend. “Na een bevraging van mijn diensten blijkt dat meer dan 2.500 Limburgse landbouwer­s zijn getroffen, wat de omvang van de ramp duidelijk maakt.” Moors bekijkt nu op welke manier de provincie de landbouwer­s en gemeenten kan bijstaan voor de afhandelin­g van de dossiers. “We hopen daar de komende weken meer duidelijkh­eid over te kunnen geven.”

 ?? FOTO BELGA ?? In totaal zijn zo’n 12.000 Vlaamse landbouwer­s - 2.518 in Limburg – getroffen door de droogte.
FOTO BELGA In totaal zijn zo’n 12.000 Vlaamse landbouwer­s - 2.518 in Limburg – getroffen door de droogte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium